V Praze a Brně se znovu mašírovalo proti ACTA

Praha/Brno - Zhruba 200 odpůrců dohody ACTA, jejímž cílem je omezit šíření pirátství na internetu, se sešlo dnes odpoledne na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Poté, co zazněly projevy, v nichž řečníci kritizovali nejen dohodu ACTA, ale i české politiky, se účastníci akce vydali na plánovaný pochod městem. Proti ACTA se dnes protestovalo i v dalších městech, například v Brně se sešlo asi 160 lidí.

Účastníci pražské demonstrace se sešli ve 14:00, podle odhadu pražské policie jich dorazilo na dvě stovky. Vyslechli si několik projevů a následně se vydali na pochod městem. Někteří z přítomných měli na tváři masku Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, která symbolizuje hackerskou skupinu Anonymous. Účastníci byli vybaveni transparenty, které mířily především proti ACTA.

Pochod provázelo skandování různých hesel jako „Nechceme cenzuru“, „Svobodu na netu“ nebo „ACTA je zlo“. Průvod se následně krátce zastavil u domů, v nichž mají sídlit česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) a nezávislá společnost výkonných umělců Intergram. Nejdéle setrvali před budovou Ochranného svazu autorského (OSA) v Praze 6. Ulicí zněl pískot a skandování hesel jako „Stop cenzuře“ nebo „ACTA je cenzura, cenzura je zlo“.

Protest skončil před 16:30 na Vítězném náměstí v Dejvicích. Pražská policie v souvislosti s demonstrací a pochodem nezaznamenala žádný problém. Předchozí protest organizovala Česká pirátská strana. Dnešní manifestaci svolalo hnutí Skutečná demokracie teď!, které navazuje na podobná hnutí ve Španělsku a USA.

Druhý celoevropský den protestů proti ACTA také přitáhl tisícovky zastánců svobodného internetu do ulic měst v celém Německu. Největší demonstrace se jako před třemi týdny uskutečnila v Mnichově, kde se podle policejních odhadů sešlo kolem 2 000 odpůrců dohody. Ve Vídni prošel pod heslem „ACTA ad acta“ protestní průvod asi 3 000 lidí přes třídu Mariahilfer Strasse k parlamentu.

V Paříži podle policie vyšlo do ulic na 650 protestujících, z nichž mnozí na sobě měli masky hackerského hnutí Anonymous. Účast byla asi o tisícovku nižší než při poslední protestní akci před dvěma týdny. Dohromady několik stovek odpůrců ACTA se sešlo také v Lille, Lyonu, Marseille a Toulouse.

Mezinárodní dohoda ACTA má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů. Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.