Kriminalita v Karviné se v únoru snížila

Praha/Karviná – V Karviné se v únoru tohoto roku snížila trestná činnost o více než 20 procent, prohlásil v Otázkách Václava Moravce policejní prezident Petr Lessy. Z jeho slov vyplývá, že snížení kriminality je důsledkem posílení policejních složek o padesátku příslušníků pořádkových jednotek, které sem Lessy přesunul ze Šluknovska.

„My jsme opatření zavedli hned od 1. 2. 2012 a ze statistických údajů pro město Karviná vyplývá, že ve stejném období roku 2009 zde bylo zaznamenáno 176 trestných činů. Od 1. 2. do 25. 2. letošního roku je to už pouze 139 trestných činů. To je více než dvacetiprocentní snížení,“ prohlásil policejní prezident v Otázkách Václava Moravce a vzápětí dodal, že ani to není stav, se kterým by byl spokojen. Trend prý má Lessy v plánu nadále monitorovat.

Podle jeho slov patřila Karviná vždy k problematickým regionům z hlediska kriminality. „Je tady vysoká koncentrace obyvatel na poměrně malém teritoriu, což patří k nepříznivým kriminogenním faktorům, které se na situaci dlouhodobě podílely…,“ uvedl Lessy.

Náměstek karvinského primátora pro bezpečnostní politiku Petr Bičej potvrdil, že přítomnost speciální pořádkové jednotky je v Karviné znát, považuje ji ale za krátkodobé a nesystémové řešení. Podle něj by vhodnějším postupem bylo navýšit počet státních policistů na obvodních odděleních a tím dorovnat vzniklý podstav 22 policistů.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa policistů začala v zemi poprvé od roku 2007 vzrůstat kriminalita. Jeden z nejvyšších nárůstů trestné činnosti je právě v Moravskoslezském kraji, a to o 4,6 procenta. Z celého regionu je na tom nejhůře právě Karvinsko, kde kriminalita vzrostla téměř o 30 procent.