Porodnice v Podolí nabízí očkování proti černému kašli

Praha - Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí jako první porodnice v ČR nabídne přeočkování proti černému kašli svým pacientkám po porodu i jejich rodinám. Nejmenší děti může ohrozit nemoc na životě, nejčastěji se nakazí v rodině, od zdravotníků a chův. Ústav letos přeočkoval už většinu personálu porodnice, který je v kontaktu s novorozenci. Rodiče budou mí tuto možnost od 1. března.

„Až 95 procent dětí ve věku do dvou měsíců nemá ochranné látky proti černému kašli. Jediná možnost je zabránit pohybu přenašečů nemoci v jejich blízkosti. Proto je důležité, aby si budoucí rodiče a jejich rodiny zkontrolovali platnost očkování a dali se případně přeočkovat,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Zbyněk Straňák.

Matky by se měly očkovat brzy po porodu, nejlépe ještě před odchodem z porodnice. Ostatní členové rodiny se mohou očkovat už před narozením dítěte. Očkuje se jednou dávkou kombinované vakcíny, která chrání i proti tetanu a záškrtu. Přeočkování stojí zhruba 900 korun. Budoucí maminky dostanou informace na předporodních prohlídkách, kurzech a webu porodnice.

Přeočkovat by se měli nechat i dospělí

Vakcínu proti černému kašli dostávají děti v devátém týdnu po narození. Imunitu proti nemoci ale postupně od tří let ztrácejí. Do patnácti let pak následuje povinně šest vakcín. Podle epidemiologů by ale tím prevence rozhodně končit neměla, a alespoň jednou za život by se měli nechat očkovat i dospělí.

Vedoucí oddělení fyziologických novorozenců Marcela Černá upozornila, že onemocnění černým kašlem v posledních letech přibývá v ČR i na celém světě. Ochrana po očkování z dětství trvá jen 3 až 12 let. V ČR vedl nárůst onemocnění u dospívajících k tomu, že se od roku 2009 přeočkovávají proti černému kašli děti od 10 do 11 let věku.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Černý kašel je vysoce nakažlivá nemoc dýchacího ústrojí, přenáší se kapénkami. Po setkání s nakaženým až 90 procent neočkovaných onemocní. Typický je kokrhavý, zajíkavý kašel, který pacienta trápí až čtvrt roku. U dospělých je průběh mírný, připomíná běžné nachlazení.

U nejmenších dětí se nemoc projeví zajíkáváním při nadechnutí, hrozí zástava dechu. Bývá horečka, křeče až poruchy vědomí, krvácení do kůže, spojivek či mozku. Nemoc je spojena se zvracením, úbytkem váhy a vyčerpáním. Urputný kašel může vést až ke zlomeninám žeber nebo vzniku kýly.

V ČR se očkuje proti černému kašli od roku 1958, do té doby se nakazily ročně desetitisíce lidí, stovky nemocných, hlavně malých dětí, zemřely. V povinném očkování, za které se neplatí, dostane dítě do 18 měsíců života čtyři dávky hexavakcíny, která chrání i proti černému kašli. Přeočkuje se mezi pátým a šestým rokem a mezi desátým a 11. rokem. Dospělí by si podle rad lékařů měli obnovit očkování proti černému kašli vždy po deseti až 15 letech spolu s přeočkováním proti tetanu.