Noc univerzit: Vysoké školy zvou na přednášky, koncerty i divadlo

Praha – Na českých vysokých školách pokračuje Týden neklidu. Již během pondělka začala na některých školách akce Noc univerzit, na většině škol však vyvrcholí až dnes. Univerzity se chtějí otevřít široké veřejnosti a ukázat tak, co všechno by mohla chystaná reforma údajně ohrozit. Na programu jsou přednášky, diskuze, workshopy, filmy, koncerty i divadlo. „Přijďte se informovat, pobavit, zamyslet. Možná zjistíte, že s námi máte společnou řeč,“ zvou na webu studenti.

„Budou se konat veřejné diskuse o reformě i na jiná témata, popularizační přednášky, sejdou se akademické obce. Z řady měst máme také zprávy o připravovaných protestech,“ říká předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek.

Do Noci univerzit se plánují zapojit akademické obce vysokých škol v Brně, Hradci Králové, Liberci, Opavě, Plzni, Praze a Ústí nad Labem. Podporují ji také studenti vysokých škol v Českých Budějovicích, Jihlavě, Olomouci, Ostravě nebo Zlíně.

Praze se do Noci univerzit zapojí hned sedm vysokých škol. Česká zemědělská univerzita, České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická v pražských Dejvicích společně otevřou kampus. Veřejnost může prozkoumat unikátní exponáty, například Stirlingův motor, pokus zobrazující vibrační vlny nebo bezpečnou fotbalovou branku. Univerzity nabádají, ať rodiče přivedou i své potomky.

Školy představí stánek s chemickými pokusy a přední vědci seznámí účastníky s nároky ekologického výzkumu v praxi. Návštěvníci si mohou na ochutnávku odnést produkty z univerzitního pivovaru Suchdolský Jeník nebo vinných sklepů školního Vinařského střediska v Chloumku u Mělníka.

Noc univerzit
Zdroj: ČT24/nocuniverzit.wordpress.com

Akademie múzických umění, Akademie výtvarných umění a Vysoká škola uměleckoprůmyslová slibují, že oživí centrum města. Školy se „promění v barevná a pestrá centra kreativity.“ V panelové diskuzi „Kultura protestu“ vystoupí politolog Ondřej Císař a filozof Miroslav Petříček. V Klubu AMU se bude „bojovat Hudbou proti d/reformě“, v Klubu Lažanského paláce koncertuje BONUS. Na FAMU se budou hlavně promítat filmy, například Závod ke dnu Víta Janečka či Auto*Mat Martina Marečka.

Imaginární proces s Univerzitou Karlovou v přímém přenosu

V rámci zpravodajského mapování Týdne neklidu nabídne dnes portál ČT24 ve 21:00 hod. živý přenos z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde proběhne happening „Soudní proces s Universitou Karlovou“. Na lavici obžalovaných usedne sama univerzita.

Univerzita Karlova, nejstarší vysoké učení ve střední Evropě, zpřístupní po celý večer hlavní budovy svých dvou fakult, právnické a filozofické. V rámci stovek veřejných diskusí a přednášek vystoupí mimo jiné politolog Michal Hauser, chirurg Pavel Pafko, sociální historik Michal Pullman, literární vědec Martin C. Putna, historik umění Jan Royt, filozof a bývalý ministr školství Jan Sokol, IT odborník Josef Šlerka, onkolog Pavel Klener nebo psycholog Stanislav Štech.

Brně proběhla většina akcí Noci neklidu již včera. Dnes pořádá časopis studentů sociálních studií Halas dílnu „Staň se reportérem z Týdne neklidu“. Od 16:00 se pak uskuteční protestní pochod proti reformě z Malinovského náměstí na Náměstí Svobody.

Studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích plánují dnešní večer strávit v Aule školy. Připravují diskuse i filmové projekce. Hradec Králové odpoledne čeká veřejné shromáždění akademické obce a přednášky o plánovaných reformách. Od 15:30 promluví předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška o tzv. Bílé knize, která je předobrazem současných návrhů ministerstva.

Technická univerzita v Liberci otevře své brány v 16:00 a láká na program pro celou rodinu, včetně „vědeckých“ experimentů pro děti. Přístupné mají být laboratoře s ukázkami práce špičkových přístrojů: 3D tiskárna, motory, 3D mapa, nanomateriály. Přední vědci školy se představí během přednášek a diskuzí. Připravena je i „Dobešova stezka odvahy“.

První studentská protestní akce v Olomouci dnes pod heslem „Řekněme své ne školské reformě!“ začne v 15:30 na nádvoří Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Shromáždění nespokojených studentů se pak přesune do auly fakulty, kde se od 17:00 uskuteční Speciál Martina Veselovského, moderátora České televize, na téma chystané reformy. Akci bude živě přenášet Český rozhlas Radiožurnál. Zúčastnit se může kdokoliv z publika, dotazům bude čelit náměstek pro výzkum a vysoké školy Ivan Wilhelm, děkan FF UP Jiří Lach a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Studenti Slezské univerzity v Opavě zvou k veřejné diskuzi s význačnými osobnostmi školy a města. Vystoupí například rektor Rudolf Žáček nebo primátor Opavy a bývalý rektor Zdeněk Jirásek. Diskuzi doplní promítání filmu a divadelní představení studentů Kulturní dramaturgie. Na Ostravské univerzitě chtějí studenti bdít celou noc. Čas vyplní besedami, promítáním i hudbou. Vystoupení zatím přislíbili třeba sociolog Jan Keller, básník Petr Hruška či kapela Bandaband.

Akce v Pardubicích dnes zahájí přednáška filozofa Jiřího Chotaše na téma „Akademická svoboda: ohrožený ideál“ od 11 hodin v kongresovém sále rektorátu ve Studentské ulici. Večer se akademická obec shromáždí před pamětní deskou k 17. listopadu u vstupu do univerzitního areálu, kde studenti zapálí svíčky jako symbol naděje na zachování svobodného vysokoškolského vzdělání v zemi. Poté bude v aule následovat další program.

Plzni se večer veřejnosti otevře Filozofická fakulta Západočeské univerzity, kde proběhnou shromáždění akademické obce, přednášky, diskuze a další akce. Studenti Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se k Noci univerzit připojili již včera. Dnes večer se uskuteční přednášky filozofů Daniela Kroupy, Aleše Havlíčka a Štěpána Špinky o reformních návrzích nebo transformaci akreditační komise.

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně si veřejnost bude moci například prohlédnout budovu rektorátu nebo výstavu mladých designérů. Od 19:00 pak proběhne panelová diskuse s vedením školy a předními osobnostmi Zlínského kraje. Po skončení diskuse bude promítán dokumentární film „UniBrennt!“ o protestech studentů na rakouských vysokých školách v roce 2009.

Vydáno pod