Karlova universita usedla na lavici obžalovaných

Praha - Ve 12 univerzitních městech odstartovala takzvaná Noc univerzit. Ve školách se konají veřejné přednášky a diskuze, studenti tak chtějí varovat před chystanou reformou vysokých škol. Školy dnes zůstanou otevřené až do pozdních hodin, v Olomouci, Hradci Králové nebo Plzni budou studenti dokonce přespávat. V několika městech dnes studenti také demonstrovali. Hlavní protestní průvod k Úřadu vlády je naplánován na středu. V rámci dnešního večera se konal i happening "Soudní proces s Univerzitou Karlovou". Na lavici obžalovaných usedla sama univerzita.

Na Malinovského náměstí v Brně se i přes sychravé počasí sešlo odpoledne zhruba půl druhého tisíce studentů protestujících proti reformě vysokých škol ministra školství Josefa Dobeše (VV). Postupně jich přibývalo a podle pořadatelů i policistů šlo v průvodu v nejsilnější okamžik asi 6 tisíc lidí. Nesli desítky transparentů namířených proti ministru Dobešovi, proti přístupu vlády ke vzdělání a proti omezování akademických svobod.

Na nádvoří Filosofické fakulty Univerzity Palackého se zas shromáždily zhruba čtyři stovky akademiků. Účastníci drželi transparenty třeba s nápisy „Neberte nám Budouc(t)nost“ nebo „Obracím se v hrobě“ s obrázkem Jana Ámose Komenského.

V Praze se Noc univerzit koná v dejvickém kampusu stavební fakulty ČVUT. S pokusy a ukázkami nejnovějších vynálezů se tu kromě ČVUT představí i Vysoká škola chemicko-technologická a Česká zemědělská univerzita. Na přednášky akademiků mohou zájemci přijít na filozofickou nebo právnickou fakultu. Vystupují tu například i kněz Tomáš Halík nebo spisovatel a kritik Martin C. Putna. Ti se s dalšími osobnostmi veřejného života připojili k Iniciativě za svobodné vysoké školy, která spolu se zástupci vysokých škol a studentů bojuje proti navrhovaným změnám. V budovách Akademie múzických umění se dnes konají koncerty a promítání dokumentů.

Klaus kritizoval protesty studentů, nejede kvůli nim do Brna

Prezident Václav Klaus dnes kritizoval protesty studentů proti reformě vysokých škol. Organizátoři studentského Týdne neklidu podle něj bojují za své parciální zájmy. Zásadní reforma vysokého školství je podle Klause nutná. Prezident kvůli protestům zrušil plánovanou návštěvu Brna, kde měl ve středu mimo jiné přednášet na Masarykově univerzitě. Klaus se v dopise, který zveřejnil na svém webu, omluvil za zrušení přednášky. Nechce prý ve vyhrocené atmosféře poskytovat záminku pro „laciné politické útoky“.

Studenti Masarykovy univerzity Klausovo rozhodnutí zrušit cestu do Brna vesměs přivítali. „Jde o účelový krok. Použil náš nesouhlas k tomu, aby mohl znovu zaútočit na studenty,“ zareagoval mluvčí studentské komory Petr Soukeník.

Vydáno pod