Protikorupční policii vede Tomáš Martinec

Praha - Novým ředitelem Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), tedy protikorupční policie, je od pondělí dosavadní náměstek krajského policejního ředitele na Vysočině Tomáš Martinec. Ve funkci vystřídal Libora Vrbu. V minulosti již u protikorupční policie působil - na pozici náměstka.

Deník Právo dnes upozornil, že policejní prezident Petr Lessy Martince na místo šéfa útvaru ustanovil bez výběrového řízení, protože byl ve stejné služební hodnosti. „Policejní prezident se rozhodl plk. Martince do funkce ustanovit na základě jeho dlouholetých zkušeností v řídicích funkcích,“ uvedla mluvčí policie Pavla Kopecká. Právu řekla, že roli hrálo jeho dřívější působení ve vedení protikorupční policie, finanční policie a úspěšná transformace kriminální policie na Vysočině.

O Martincovi se podle Práva v minulosti mluvilo například kvůli jeho vztahům s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). Ten mu v roce 2008 coby náměstkovi protikorupčního útvaru neoficiálně nabídl místo pražského policejního ředitele, a to aniž měl k takovému jednání jakýkoliv mandát, napsal deník. Martinec podle Práva nabídku odmítl a o nestandardním jednání primátora informoval své tehdejší nadřízené.

Martinec u policie podle Kopecké působí od roku 1986. Začínal na okresním ředitelství ve Ždáru nad Sázavou, nejprve na oddělení hospodářské kriminality a později přešel na oddělení obecné kriminality. Od roku 2000 byl vedoucím odboru obecné kriminality policejní správy Jihomoravského kraje. „Později si prošel i Národní protidrogovou centrálou, finanční policií, kde několik let působil jako náměstek ředitele,“ uvedla na webu Kopecká. V letech 2007 až 2009 pak pracoval jako zástupce ředitele ÚOKFK, naposledy byl náměstkem ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování ředitelství policie kraje Vysočina.

Martincův předchůdce na pozici šéfa protikorupční policie Vrba na svou funkci rezignoval koncem února. Martinec přitom z vedení útvaru odešel před dvěma lety kvůli neshodám právě s Vrbou, kterého zastupoval, připomíná Právo. Martinec vedl protikorupční policii ještě před nástupem Vrby jako pověřený náměstek. Vrba u policie skončil k 15. březnu. O tom, že by Vrba mohl odejít z čela útvaru, se hovořilo delší dobu. K práci protikorupční policie se totiž předtím kriticky vyjádřili Lessy i ministr vnitra Radek John (VV).

hires-luxus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod