Inspekce zadržela policisty podezřelé z prodeje drog

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadržela a obvinila dva pražské policisty, kteří podle ní minimálně od roku 2006 prodávali pervitin a marihuanu. Drogy distribuovali v hlavním městě i na řadě dalších míst. Mužům hrozí až desetileté tresty vězení.

Policisté pracovali podle mluvčí na místním policejním oddělení v Praze 5 na Zličíně. „Například s drogou pervitin obchodovali opakovaně, a to nejméně ve sto případech v hodnotě minimálně 50 000 korun,“ uvedla mluvčí inspekce Sandorová. Marihuany podle ní muži prodali nejméně za 3 000 korun.

Jeden z policistů podle Sandorové také získával informace z policejní databáze a předával je dál. Inspekce ho proto začala stíhat také pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle pražské policejní mluvčí Andrey Zoulové se nyní nadřízený obou policistů seznamuje s jejich případem. V nejbližší době rozhodne o tom, zda je propustí ze služebního poměru. Muži jsou podle mluvčí dlouhodobě v pracovní neschopnosti. „Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že trestná činnost obou policistů na úseku drog nesouvisela s výkonem služby,“ uvedla v tiskovém prohlášení Zoulová. Dodala, že u jednoho z nich již v minulosti jeho nadřízený přezkoumával jeho „osobnostní způsobilost“.