V únoru zemřelo na silnicích 31 lidí

Praha - Podle předběžných statistik zemřelo v únoru na českých silnicích 31 lidí. Z dlouhodobého hlediska jde o druhý nejmírnější únorový součet posledního dvacetiletí. Navíc se podařil další pozitivní rekord - na začátku měsíce si nehody šest dní po sobě nevyžádaly ani jednu oběť. Dosud nikdy za posledních padesát let policisté takovou řadu dní bez tragédie nezaznamenali.

K příznivým číslům nejspíše pomohly mrazy

Od první únorové neděle do dalšího pátku nemuseli policisté pozůstalým oznamovat tragickou zprávu ani v jedné rodině. „Statistiku sledujeme od roku 1960 a takový interval si naši statistici nevybavují. Přikládáme to hlavně mrazům, protože provoz byl nižší, chodců nebylo tolik, lidé jezdili opatrněji,“ domnívá se ředitel dopravní policie Leoš Tržil, který zároveň poukazuje na relativitu příznivých statistik: „V těch číslech jsou vždy veliké rozdíly, šest dnů sice bylo bez smrtelné nehody, ale pak třeba teď v pondělí zemřelo hned pět lidí. Vyjížděli jsme ke dvěma nehodám na železničních přejezdech, dvakrát se ocitlo vozidlo v protisměru a jedno auto srazilo chodce.“ Dlouhodobý statistický průměr v Česku přitom vykazuje přes dvě smrtelné nehody denně.

Přestože letos je kvůli přestupnému roku únor o jeden den delší, předběžně v tomto měsíci zatím zemřelo na silnicích 31 lidí. Loni to bylo 54. Z dlouhodobého hlediska jde o druhý nejmírnější únorový součet posledního dvacetiletí. „Je tam i pozitivní pokles těžce zraněných, nicméně hned v momentě, kdy se oteplilo, tak se nám statistiky začaly zhoršovat. Přesně tak platí to, na co poukazujeme dlouhodobě, tedy že při silných mrazech a zhoršených podmínkách sice dochází k více dopravním nehodám, ale následky bývají nižší,“ konstatuje Tržil s tím, že v opačném případě mají řidiči tendenci jízdu podceňovat a nemyslí na možná rizika: „Bohužel máme obavu, aby tento trend nepokračoval. Na začátku března bude docházet ke změně povětrnostních podmínek, ke změně osvětlení, rizikem taky může být ranní slunce, které bude nízko a v řadě případů může řidiče oslnit řidiče. Pak hrozí přejetí do protisměru nebo třeba přehlédnutí dopravního značení,“ varuje šéf dopravních hlídek.