ODS a ČSSD se střetly kvůli protivládní petici

Praha - Senátoři ODS se odmítli podílet na projednávání protivládní petice ČSSD v horní komoře. Podle nich „oranžový“ Senát postupuje v rozporu se zákonem o jeho jednacím řádu a s petičním zákonem, což ČSSD odmítá. Občanští demokraté se kvůli tomu možná obrátí na Ústavní soud. Oznámili to dnes poté, co na protest opustili jednací sál.

„Senát se pod současným vedením ČSSD stal nástrojem propagandy, a to i za cenu nerespektování platných zákonů,“ tlumočil usnesení senátní frakce občanských demokratů člen jejího předsednictva Jaroslav Kubera. „Zákony nelze ohýbat oranžovým usnesením Senátu,“ dodal.

Předseda klubu ODS Richard Svoboda uvedl, že jeho frakce nezpochybňuje právo Senátu projednávat cokoli, k čemu se horní komora rozhodne. I horní komora ale musí dodržovat zákony. Jejich porušení vidí ODS v tom, že petice nebyla adresována Senátu a že do horní komory nebyly zaslány originály petice, což vyžaduje petiční zákon.

„Oranžový Senát přestává být ochráncem zákonů a ústavy,“ dodal místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). K postoji občanských demokratů se jménem senátorského klubu TOP 09 a Starostové připojil jeho místopředseda Jaromír Štětina.

Sociální demokraté jakékoli pochybení odmítali. Podle nich byl adresátem petice i Senát formou dopisu zástupců signatářů. Senát se podle nich v minulosti zabýval i peticemi adresovanými vládě. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha k demonstrativnímu odchodu koaličních senátorů uvedl, že nechtějí slyšet pravdu a neúčastí nic nezmění na tom, že současná vláda je nejhorší v české historii, nemá podporu veřejnosti a nemá ani žádný program". Debata nad peticí pak byla přehlídkou sociálnědemokratické kritiky vlády a jejích kroků.

Vydáno pod