S Nečasem a vládou není spokojen skoro nikdo

Praha - S činností vlády premiéra Petra Nečase (ODS) není spokojeno 79 procent lidí. Ještě většímu počtu občanů, 83 procentům, se nelíbí personální složení kabinetu, přičemž osobu předsedy vlády záporně hodnotí 65 procent Čechů. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) téměř tři pětiny dotázaných vyjádřily svou nespokojenost také s programem vlády a 77 procent lidí i s její komunikací s veřejností. Průzkum najdete zde.

Nejlépe hodnotili lidé program vlády, nejhůře sestavu

CVVM uvedlo, že mezi občany tak převládá ve vztahu k současné vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ve všech sledovaných aspektech nespokojenost nad spokojeností, a to poměrně výrazně. Nejvyšší míru nespokojenosti přitom lidé projevili u složení vlády.

Naopak největší podíl kladných hodnocení dostala vláda za svůj program, a to od 28 procent dotázaných. Stejný počet lidí ocenil samotného premiéra. S komunikací vlády je spokojeno 17 procent lidí, s její prací 16 procent a s lidmi ve vládě 12 procent.

U všech hodnocených aspektů vlády přitom od loňského února přibylo nespokojených, a to v rozpětí od osmi do 13 procentních bodů. Největší přírůstek kritických hlasů CVVM zaznamenalo v souvislosti s činností vlády. Při srovnání s hodnoceními předchozích vlád Česka patří současný Nečasův kabinet k těm hůře posuzovaným, doplnili analytici.

Protest proti vládě
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Podle nich mezi spokojenými s nynější vládou jsou častěji vysokoškoláci, lidé s dobrou životní úrovní a voliči ODS a TOP 09. Naopak výrazně kritičtější jsou starší lidé, příznivci ČSSD a KSČM, dotázaní s nižším vzděláním a ti, kteří považují svou životní úroveň za špatnou.

Průzkumu CVVM se v únoru zúčastnilo 1 054 lidí starších 15 let. 

Vydáno pod