Pražská ODS chce zrušit Jančíkovu buňku

Praha – Vedení pražské ODS chce zrušit místní sdružení na Smíchově, které vede exstarosta Prahy 5 Milan Jančík. Ten prý totiž účelově nabral až 200 tzv. černých duší – nové vedení ODS na Praze 5 proto požádalo o zrušení smíchovského sdružení a regionální rada dnes tento návrh podpořila. Definitivní slovo bude mít výkonná rada, který by o rušení smíchovské ODS měla rozhodnout za týden. Místní sdružení na Smíchově ale není jediné problematické, pražská ODS se chce zabývat situací i v některých dalších – především na Praze 1.

Regionální rada dnes vyslechla zprávu stranických „revizorů“ o tom, jak by měla ODS postupovat vůči stranické organizaci v Praze 5. Milan Jančík je totiž spojován i s celou řadou afér, protikorupční policie ho začala stíhat pro zneužití pravomoci veřejného činitele. „Dnes jsme formálně i fakticky udělali tlustou čáru za jančíkovskou érou v pražské ODS,“ komentoval rozhodnutí regionální rady šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Jančík prý nechce být s problémy ve smíchovské ODS spojován. „Ve vedení tohoto sdružení jsem před časem dobrovolně skončil a jsem pouze řadovým členem. Nemám k tomu co říct. Je věcí nového vedení, jestli sdružení funguje, nebo ne,“ uvedl bývalý starosta Prahy 5 s tím, že už se nevěnuje politice, ale podnikání. Jančík také popřel účelové nabírání tzv. černých duší.

Další problematické sdružení ODS v Praze 1, které se po dlouhodobých problémech rozštěpilo na několik konkurenčních sdružení, ještě dostalo šanci problémy vyřešit. Podle některých hlasů z pražské ODS je ale možné, že se představitelé stranických buněk v centrální městské části nakonec sami přikloní k tomu, aby ODS všechna místní sdružení v Praze 1 zrušila a vybudovala je znovu. 

Drobil se stará o vnitřní záležitosti ODS

Místopředseda ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil se po svém odchodu z vládní funkce stává klíčovým mužem pro vnitřní chod ODS. Na starosti dostal ustavení stranických odborných komisí a proměnu manažerské sítě ODS. Oba tyto kroky přitom patří k hlavním vnitřním změnám, které nyní ODS chystá. 

Drobil odešel z vlády v prosinci kvůli údajné korupční aféře kolem Státního fondu životního prostředí. Na kauzu upozornil později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS.   

Někteří senátoři ODS a zástupci regionů volali ještě v lednu po tom, aby Drobil kvůli aféře složil i vysokou funkci ve straně. Tyto hlasy ale byly spíše menšinové a debata o tomto tématu v ODS utichla. Širší vedení ODS naopak Drobila po uvolnění z vládního angažmá začalo pověřovat organizací vnitřních záležitostí strany. Podle informací z ODS je to právě Drobil, kdo se nyní nejaktivněji věnuje vnitřním věcem občanských demokratů.

Pavel Drobil
Zdroj: ČT24