Personální změny v NKÚ - koalice mluví o politizaci úřadu

Brno – Po odchodu Františka Dohnala z čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) provedl pověřený šéf instituce Miloslav Kala řadu personálních změn. Odvolal pět nejbližších Dohnalových spolupracovníků. To ale vyvolalo nelibost vládní koalice. Petr Gazdík z TOP 09 hovoří o politizaci úřadu a o tom, že NKÚ chce ovládnout ČSSD. Kala byl dříve za tuto stranu poslancem. Sociální demokraté i Kala to odmítají. Podle koalice má na personální změny právo ale jen nový, řádně zvolený prezident NKÚ.

Dnes například dostala výpověď ředitelka správní sekce Simeona Zikmundová. „Úřad to velmi ohrožuje v jeho funkcích, protože moje sekce vytvářela podporu kontrolní činnosti,“ domnívá se Zikmundová. Kala ale o jejím propuštění mluví jako o nutnosti – kvůli připravovanému auditu. Za Kalu se postavilo i vedení úřadu, tzv. kolegium. „Všichni, kteří byli přítomni, se za tyto kroky postavili,“ uvedla členka kolegia Marie Hošková. Kala má podporu i u ČSSD. „Neplatí to, že by sociální demokraté obsazovali NKÚ, žádní sociální demokraté tam nepřichází,“ reagoval šéf poslanců Jeroným Tejc.

Personální změny v klíčovém státním úřadu se ale nelíbí koaličním poslancům. „Je to jednoznačná snaha sociální demokracie o ovládnutí NKÚ a politizaci této instituce,“ myslí si šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Podobně hovoří i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Měl počkat na příchod nového prezidenta, který má právo vybrat si svůj tým, ale až nový prezident, a ne viceprezident, který je tam na přechodnou dobu,“ prohlásil Stanjura.

Miloslav Kala: „Tato místa nebudou obsazována jmenováním, jsou stávající zaměstnanci úřadu, kteří jsou pověření zastupováním. Nějaké žádosti sociální demokracie, to skutečně zásadně odmítám.“  

„Mě to, musím říct, uráží, minulý týden mě poslanci k něčemu vyzvali, ale žádný dopis mi do dnešního dne nedošel, já nemám na co reagovat,“ komentoval to Kala. V Událostech, komentářích zároveň odmítl, že by odvolal pět úředníků jen proto, aby na jejich místa dosadil vlastní lidi. Místa podle něj zůstanou volná a obsadí je až řádně zvolený prezident, jak žádala koalice.

Poslanci mohou napjatou situaci v NKÚ změnit jediným způsobem - volbou nového prezidenta. Chtějí tak učinit už na březnové schůzi sněmovny. Dohnala ale přitom sněmovna vybírala dva roky. Volba probíhá tajně. Prezidenta NKÚ také musí schválit hlava státu.

NKÚ se někdy přezdívá čtvrtý pilíř demokracie – protože to je nezávislý kontrolor. Má přístup do účetnictví státních organizací a ministerstev a kontroluje, za co tyto úřady utrácí veřejné peníze. Také dohlíží na zadávání státních zakázek. Úřad také může podat trestní oznámení, loni tomu bylo v kauze Ústřední vojenské nemocnice, kde stát zaplatí 217 milionů korun za poradenské služby soukromé firmě. Rok předtím padlo trestní oznámení třeba kvůli lyžařskému šampionátu v Liberci, kde se údajně prohospodařily desítky milionů korun. Nejvýraznějším a nejrespektovanějším prezidentem byl Lubomír Voleník, který vedl úřad deset let (1993 - 2003), ovšem předčasně zemřel. Kdo bude příštím prezidentem, je zatím nejasné. Spekuluje se nejen o současném viceprezidentovi Miloslavu Kalovi, ale také o exministru a bývalém šéfovi poradců Petra Nečase Martinu Římanovi.

Vydáno pod