ČSSD odmítá Falbrův vděk Nečasovi, podle Falbra šlo o ironii

Praha – Europoslanci ČSSD i místopředseda strany Lubomír Zaorálek nesouhlasí se svým stranickým kolegou Richardem Falbrem, který poděkoval premiérovi Petru Nečasovi (ODS) za nepodepsání evropské smlouvy o fiskální odpovědnosti. Poslanec Evropského parlamentu Falbr poukázal na to, že dokument odmítla i Evropská odborová konfederace. Sociálním demokratům ale zároveň vzkázal, že článek je myšlen ironicky.

„Každý, kdo si ten malý článeček přečte, musí dojít k závěru, že je to napsané ironicky, protože já v úvodu říkám, že jsme v Evropě za blbce a ne poprvé a naposledy. Pak tam uvádím názory Callaghana, ale celé to bylo míněné ironicky, nechápu, že to vyvolalo takový poprask,“ řekl Falbr České televizi.

Europoslanec premiérovi poděkoval v pátečním vydání deníku Právo „jako bývalý předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS)“. Odvolával se na to, že s fiskální smlouvou nesouhlasí ani britští konzervativci a evropské odbory. Těm vadí, že smlouva neobsahuje opatření podporující hospodářský růst a zaměstnanost a hovoří jen o rozpočtových „škrtech“. Ostatní europoslanci za ČSSD v reakci uvedli, že Falbrův postoj sice chápou, ale nepřidají se k němu. Přes svůj kritický postoj k obsahu smlouvy totiž považují rozhodnutí české vlády za osudovou chybu.

Alena Gajdůšková (ČSSD): „Je to vidění Richarda Falbra z Bruselu, z pohledu evropských odborářů. Čeští odboráři vyzvali k tomu, aby se premiér Nečas připojil k fiskální úmluvě. A to z toho důvodu, že Evropa pořád vyvažuje sociální systémy daleko více, než to dělá zde v České republice Nečasova vláda. Ta je skutečně ultra neoliberální a rozvrací veřejné systémy.“ 

„Já bych panu premiérovi nepoděkoval,“ řekl europoslanec Libor Rouček. „Jde o rozlišení ideové pozice a praktické politiky,“ řekl další Falbrův kolega, europoslanec Jiří Havel. Evropští socialisté podle něj mají ke smlouvě negativní postoj, a přesto evropští sociálnědemokratičtí premiéři dokument podepsali, protože předpokládají, že v dalších jednáních se k opatřením na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti doberou. ČR ale zůstane za dveřmi. Zásadní chybou je to o to více, že se nyní uvažuje o další finanční perspektivě EU a Česko za to může zaplatit desítkami miliard korun, zdůraznil.

Evropská odborová konfederace dává podle místopředsedy sociálních demokratů Libora Zaorálka svým postojem pouze najevo, že smlouva má daleko k tomu, jak by si cestu z krize představovali sociální demokraté nebo odboráři. ČSSD a české odbory, které vyzvaly vládu, aby smlouvu podepsala, také zdůrazňují, že snižování dluhů a omezování rozpočtů by mělo být doprovázeno podporou hospodářského růstu a vytvářením nových pracovních míst.

Vydáno pod