Institut Václava Klause se zaměří na studium a propagaci jeho myšlenek

Praha - Václav Klaus spolu se svými syny založil vzdělávací instituci. Jejím cílem má být studium a propagace Klausových myšlenek. Institut zatím provizorně sídlí v Centru pro ekonomiku a politiku, další Klausově spřízněné organizaci, jež se časem stane součástí nového Institutu Václava Klause. Finanční podporu Klausova projektu vážně zvažuje nejbohatší Čech Petr Kellner. Institut je už zapsán i v obchodním rejstříku. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Kromě Klausovy rodiny je spoluzakladatelem i Klausův dlouholetý spolupracovník a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl, který v současnosti institut vede. „Půjde o přípravnou fázi, takže věřím, že obě funkce bude možné skloubit. Budeme se snažit, aby po skončení svého prezidentského mandátu mohl Václav Klaus začít působit již ve fungující instituci,“ řekl deníku Weigl.

Institut Václava Klause je inspirován knihovnami bývalých amerických prezidentů. Jako svou činnost uvádí „studijní a výzkumné aktivity, dokumentaci a propagaci díla a myšlenek Václava Klause a také shromažďování literatury související s jeho veřejným působením“. „Chceme, aby to nebyla pouhá knihovna na zpracovávání a dokumentování veřejné činnosti. Bude též institucí výzkumnou a vzdělávací,“ doplnil Weigl. Podobný institut založil i Václav Havel.

Klaus se pro realizaci projektu obklopil svými spojenci. Poradce Ladislav Jakl a europoslanec Ivo Strejček z ODS jsou členy správní rady, velvyslanec v Rakousku Jan Koukal a advokát Jan Kříž sedí v dozorčí radě. Finanční podporu institutu, který by později mohl sídlit na Hradčanech nedaleko Kramářovy vily, vážně zvažuje nejbohatší Čech Petr Kellner.