Bárta u soudu: Půjčky jsem nabízel všem poslancům VV

Praha – Zhruba hodinu a čtvrt vypovídal předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta při dnešním slyšení Obvodního soudu pro Prahu 5, který projednává obvinění jeho a poslance Jaroslava Škárky z úplatkářství. Bárta ve své výpovědi před soudem zopakoval, že nešlo o úplatek, ale o půjčku. Finanční pomoc prý otevřeně nabídl všem poslancům VV, když se jejich platy snížily o několik tisíc, a nikdy se tím netajil.

Nabídka půjček a pomoci podle Bárty zazněla na zasedání poslaneckého klubu loni v únoru. Bárta prý nechtěl, aby poslanci v parlamentu znovu otvírali debatu na téma snižování poslaneckých náhrad. Jako sponzor strany chtěl také údajně předejít tomu, aby jeho spolustraníci řešili finanční problémy s cizími lidmi a psalo se o tom v médiích. Půjčky v hotovosti a bez smluv byly podle Bárty nejrychlejším řešením, označil je ale za svou nejfatálnější chybu v politice. Do té doby šlo prý o běžnou praxi, kterou uplatňoval mezi obchodními partnery nebo přáteli.

Když se Bárty ptal soudce Jan Šott, jakým způsobem poslancům svou pomoc nabídl, odpověděl: „Řekl jsem poslancům, že jsem k dispozici.“ Soudce ho požádal o upřesnění, jak to myslel. „Počítal jsem s půjčkou, ale jednoznačně jsem nepočítal s podmínkami půjčky,“ uvedl Bárta. Na reakci poslanců si prý Bárta nepamatuje. Soudce Šott konstatoval, že platy poslanců jsou dané zákonem, a jestliže jim Bárta nabízel dorovnání, pak si je vlastně nepřímo kupoval. „Postupoval jsem zcela transparentně, nijak jsem to netajil,“ reagoval Bárta.

  • Vít Bárta vypovídá u soudu zdroj: ČT24
  • Vít Bárta a Jaroslav Škárka autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK

Vít Bárta během své řeči prohlásil, že Kristýna Kočí „jednoznačně lže“, když šíří svou verzi o úplatku. Podle jeho slov připravovala puč a rozkol v koalici. Bárta připomněl její jednání s ODS o údajném přetáhnutí některých poslanců. Na uzavřeném jednání prý sama Kočí poprvé připustila, že by údajnou půjčku mohla v médiích „prodávat“ jako úplatek.

„Dnes to považuji za svoji nejfatálnější chybu v politice,“

odpověděl Vít Bárta na otázku soudce, proč dával peníze v obálkách, a ne bankovním převodem a proč o údajné půjčce nesepsal smlouvu.

Na otázky soudce Šotta po vztazích se Škárkou Bárta uvedl: „Vypili jsme spolu něco dobrého vína.“ Kočí prý byla také Bártovou kamarádkou, od ledna 2009 si tykali a zval ji i na své narozeniny nebo na Ples v Opeře. „Nikdy jsem s ní ale nebyl v žádné dramatické fatální hádce,“ prohlásil.

Redaktorka Respektu Ivana Svobodová, která bude před soudem vystupovat jako svědkyně:

„Podle toho, co říkají poslanec Škárka a poslankyně Kočí, tak se moc ve straně kupovala. Dostali obálky nadepsané svými iniciálami, poslanec Škárka vypověděl už dříve, že obálky byly tahány z balíku, kde jich bylo víc nadepsaných dalšími iniciálami… Poslanec Vacek poté také přiznal, že si vzal peníze, ale oni tomu potom, domnívám se, začali říkat půjčky a teď to vydávají za půjčky.“

Místopředseda VV Tomáš Jarolím a redaktorka Ivana Svobodová (zdroj: ČT24)