EU: Podpis dohody s Ukrajinou závisí i na kauze Tymošenkové

Praha - Mezi politickými podmínkami pro podpis asociační dohody EU s Ukrajinou je i pokrok v případu expremiérky Julie Tymošenkové. Šéfka evropské diplomacie Catherina Ashtonová zdůraznila, že unie už dala najevo, že podle mezinárodních standardů nebylo zacházení ukrajinských úřadů s Tymošenkovou v pořádku. Druhý den pražského setkání ministrů zahraničí zemí Visegrádské skupiny, trojice pobaltských států, Dánska - tedy předsednické země EU a zemí Východního partnerství doprovázel protest před sídlem ministerstva zahraničí za propuštění Julie Tymošenkové.

„Žádáme Ukrajinu, aby to nejen vzala na vědomí, ale aby to napravila podle standardů mezinárodního práva,“ prohlásila Ashtonová v Praze.

Tymošenková byla loni v říjnu v ostře sledovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení za škody, které prý státu způsobila podpisem údajně nevýhodné smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu. Západní diplomaté postup úřadů označili za politicky motivovaný.

Ministři zahraničí některých zemí EU, včetně Karla Schwarzenberga, dnes v deníku New York Times zveřejnili text, ve kterém mimo jiné zdůraznili, že soud s Tymošenkovou i kauzy jiných aktivistů nesou známky politicky motivované a výběrové spravedlnosti. Takový vývoj je podle ministrů neslučitelný s ukrajinskou „proevropskou volbou“ učiněnou na den přesně před pěti lety, kdy byla jednání o asociační dohodě zahájena.

Catherine Ashtonová a Karel a Schwarzenberg
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Ashtonová dnes v Praze zdůraznila, že unie si přeje co nejrozvinutější vztahy s Ukrajinou a také podpis asociační dohody. „Nemůžete od sebe nikdy úplně oddělit ekonomiku a politiku,“ poznamenala. „Je opravdu teď na ukrajinské straně, aby tyto politické podmínky připravila a jejich součástí je samozřejmě vyřešení otázky týkající se bývalé premiérky,“ řekl český eurokomisař pro rozšíření EU Štefan Füle. Připomněl ale také nedávné procesy s bývalým ukrajinským ministrem vnitra a Tymošenkové blízkým spolupracovníkem Jurijem Lucenkem a některými dalšími opozičními politiky. Asociační smlouva je podle Füleho připravena a bude v nebližších dnech parafována, tím ale bude stvrzen jen její technický obsah. Následný podpis a ratifikace ve členských zemích EU je podle něj spojena s dalšími očekáváními.

S tím souhlasí i polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. „Polsko by si přálo, aby asociační dohoda byla podepsána a ratifikována a souhlasíme s Julií Tymošenkovou samotnou, která by si to přála bez ohledu na to, co se stane s ní,“ řekl. Zdůraznil ale, že podle názoru některých členských států EU se tak nestane, dokud nebude případ expremiérky vyřešen. „Ukrajinská vláda to ví,“ dodal Sikorski.

Podle české diplomacie by měla být EU aktivnější také v Bělorusku, kde zápasí s totalitním režímem prezidenta Lukašenka. Proti němu Brusel nedávno přitvrdil, na černé listině už je 231 spolupracovníků, kteří mají zakázaný vstup do zemí sedmadvacítky a mají také zmrazena zahraniční konta, dokud Minsk nepropustí politické vězně. Prezident Lukašenko v reakci vypověděl ze země evropské diplomaty a s unií přerušil kontakty.