Horská služba varuje lyžaře - sníh je umrzlý a tvrdý

Krkonoše - V Krkonoších v posledních dnech výrazně vzrostl počet úrazů. Sníh je totiž zejména v dopoledních hodinách umrzlý a tvrdý. Výjimkou nejsou ani velmi těžká poranění, která vyžadují pomoc z vrtulníku. Horská služba proto apeluje na lyžaře, aby jezdili ohleduplně, dodržovali přiměřenou rychlost a nevydávali se na sjezdovky bez ochranných pomůcek, hlavně přilby. Na českých horách je teď plno, děti mají totiž ještě jarní prázdniny.

Náčelník Horské služby Adolf Klepš varuje, že terén je teď na horách nejnebezpečnější za celou zimu. Nebezpečí přitom nehrozí jenom na sjezdovkách, ale také ve volném terénu, kde se pohybují běžkaři a skialpinisté, nebo na sáňkařských drahách.

Jen včera museli v Krkonoších pomáhat záchranáři pěti zraněným rekreantům. Tři lidé se zranili v Rokytnici nad Jizerou, další úrazy si návštěvníci hor přivodili v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně. V Rokytnici 28letý polský lyžař vyjel z dráhy a narazil do stromu. Muž, který lyžoval bez přilby, utrpěl poranění hlavy a hrudníku. V Rokytnici se pak zranil i další Polák, který si zlomil obě nohy a poranil hrudník. V Peci pod Sněžkou se pak zranila čtyřiašedesátiletá běžkařka. Při výstupu z lanovky upadla tak nešťastně, že si zlomila nohu. Zhruba ve stejnou dobu v Rokytnici nad Jizerou utrpěl vážný úraz patnáctiletý snowboardista. Měl sice přilbu, po pádu ale skončil v bezvědomí. Jeho i zraněnou běžkařku do nemocnice přepravil vrtulník. Ve Špindlerově Mlýně pak 30letý lyžař narazil do stromu. Skončil v péči horských záchranářů se zlomeninou stehna a podezřením na poranění žeber.

I přes nepříznivou statistiku úrazů záchranáři dodávají, že od návštěvy Krkonoš turisty rozhodně neodrazují. Jde jen o to, chovat se podle pravidel - například se při rozjíždění na sjezdovce rozhlédnout, nezastavovat v nepřehledných místech, přizpůsobit rychlost a hlavně v případě úrazu poskytnout první pomoc a zavolat záchranáře.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)