Rok devátý: Dokument svébytný, dívající se na události z Hradu

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Hradě bilancoval předposlední rok svého působení v prezidentském úřadu. Představil knihu Rok devátý, která podobně jako její obdobné předchůdkyně shrnuje jeho veřejná vyjádření v uplynulém roce. V knize by měl čtenář najít vše důležité, co se v loňském roce událo na politické a světové scéně. V předmluvě dává najevo, že rok 2011 ho příliš nepotěšil. Stěžuje si mimo jiné na rozhádanou politickou scénu, mediální agresivitu, odborové a další lobby a krizi EU. Klaus zároveň oznámil, že chce po skončení mandátu působit ve svém institutu, který se bude vyjadřovat k politice včetně mezinárodních otázek.

Rok devátý

„Aby bylo jasné, co jsem říkal, jak sem to říkal, ne, jak někdo říkal, že jsem to říkal,“ pronesl prezident Klaus při představení své knihy.

Otázkou zůstává, co chce prezident dělat, až mu mandát skončí. V minulých dnech se totiž objevily informace, že prezidentova rodina založila Institut Václava Klause, který je inspirován knihovnami bývalých amerických prezidentů. Institut už je jako obecně prospěšná společnost zapsaný i v obchodním rejstříku. Jeho ředitelem je prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Klaus dnes potvrdil, že chce po skončení mandátu v institutu působit. „Můj úmysl je jednoznačný, čili práce, činnost, aktivita standardního think-tanku, který se bude zapojovat do veřejné politiky svými analýzami, studiemi, deklaracemi, prohlášeními a podobně,“ řekl dnes k působení institutu. K institutu bude patřit i sekretariát, který se bude Klausovi starat o korespondenci a další agendu.

„Nevidím, že by došlo k takové změně tendencí a k takovému vylepšení situace, které by mohly naznačovat to, že by rok 2012 mohl být lepší, klidnější, stabilnější a spokojenější na naší politické scéně i v Evropě,“ říká prezident Klaus při představení své knihy.

Prezident ale hodnotil i uplynulý rok. Evropská unie se podle něj dostala do obrovských problémů. „Ta je institucí, která Evropě evidentně neprospívá. Evropa by potřebovala jinou integraci. Hlavně by ale potřebovala výkon a výkonnost, nikoli paternalistický stát, který Evropany demotivuje,“ uvedl.

Ladislav Jakl, prezidentův tajemník; Událostí, komentáře 7. 3. :

„Pro Václava Klause je zásadní jedno hlavní téma, celou dobu jeho politické činnosti, a to je svoboda jednotlivce, svoboda člověka. A on velmi dobře ví, že o tu svobodu je nejlépe postaráno v ústavním systému parlamentní demokracie, nikoliv v rámci mezinárodní organizace, která začíná nabývat některé mocenské znaky státu, ale které chybí kontrolní a zpětně vazebné mechanismy, kterými disponuje každá demokracie. O tom určitě Václav Klaus bude diskutovat, mluvit, přemýšlet, přednášet nejenom v posledním roce svého prezidentování, bude to dělat i v jakékoliv další své roli, v jakémkoliv dalším působení, protože to je důležité téma. Bohužel to téma je překrýváno tím, že kdykoliv řeknete něco, co není v souladu s tím hlavním proudem a s diktátem těch nejmocnějších zájmů v Evropské unii, tak jste vyštěkáváni a zahnáni do kouta a umlčováni s tím, že jste fašista, nacista a doma žerete malé děti.“

Za absurdní reality show v přímém přenosu dnes prezident označil soud s předsedou poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vítem Bártou a nyní nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou. Při představování své knihy prezident novinářům řekl, že soudní stání je ničivý prvek, který poškozuje českou politiku. Soudce Jan Šott, který o úplatkářské aféře rozhoduje, je však z Klausových slov v rozpacích. „Nevím, jestli mu vadí, že soudní řízení vůbec probíhá, nebo že je mu přítomna veřejnost,“ řekl serveru Lidovky.cz. K vykázání veřejnosti a médií soudce nevidí žádný zákonný důvod.

Klaus ještě udělí vyznamenání 28. října a přednese novoroční projev

Ve funkci prezidenta je Klaus od 7. března 2003. Podle zákona smí post zastávat maximálně dvě pětiletá období za sebou, má tedy před sebou svůj poslední rok na Hradě. Ve svých posledních dvanácti měsících úřadu ale zřejmě nebude jen bilancovat. Nevyhne se pravděpodobně otázkám na svou budoucnost. Ještě do té doby čeká Václava Klause několik pravidelných akcí, například udílení vyznamenání 28. října u příležitosti vzniku samostatného československého státu. V první den příštího roku ještě přednese tradiční novoroční projev.

Václav Klaus vydal za svou prezidentskou kariéru 80 knih. Nejprodávanější je Modrá, nikoliv zelená planeta – prodalo se jí 20 300 kusů. Knižní série Rok první až Rok osmý se zatím prodalo 17 000 kusů.

Nejprodávanějším politickým autorem je Miloš Zeman. Jeho knihy Jak jsem se mýlil v politice se prodalo 130 000 výtisků. Dobře se prodávají i knihy Jiřího Paroubka – Plnou parou v politice se prodalo 40 000 kusů. Na knižním trhu uspěl i Lubomír Štrougal – jeho Ještě pár odpovědí se prodalo 8 000 výtisků.