Dítě za život spotřebuje tunu jednorázových plenek

České Budějovice - Každé dítě spotřebuje za svůj život až tunu jednorázových plenek. V projektu s názvem Dopady dětského odpadu to zjistila českobudějovická ekologická společnost Rosa. Doba rozkladu jednorázových dětských plenek přitom podle společnosti trvá až 250 let.

Společnost Rosa se proto snaží lidi přesvědčit, aby se k látkovým plenám vraceli. V dnešní době už se totiž nepoužívají ty ze 70. let minulého století. Současné látkové pleny tvoří kalhoty, v nichž je vložka, která se dá vyjmout a vyprat. Dnes už se také nemusí vyvářet ani žehlit, vyrábějí se třeba z bambusových vláken, konopí nebo froté. Po použití je stačí hodit do pračky a vyprat na 60 stupňů. Děti v nich navíc cítí vlhkost, a proto se většinou naučí dřív na nočník. Podle lékařů jsou také pevnější, a proto i lépe formují postavení kyčlí.  

Látkové pleny už se nemusí vyvářet ani žehlit

Podle ředitele společnosti Rosa Josefa Kadubce je používání látkových plen také úspornější. Zatímco náklady na látkové pleny na dítě vyjdou v průměru na 10 000 korun, za jednorázové rodiče utratí kolem 25 tisíc. „Navíc látkové pleny mohou používat po prvním dítěti i jeho sourozenci, takže v početnější rodině nakonec ta úspora vyjde až na desítky tisíc korun,“ dodal s tím, že látkové pleny příznivě působí také proti různým nemocem spojeným se zapařením kůže. Mnoho rodičů ale může od látkových plen odradit vyšší pořizovací cena.

Porovnání cen plenek
Zdroj: ČT24

Spotřeba jednorázových plenek začala mimořádně růst především v 90. letech. „Rodiče je začali preferovat jen z pohodlnosti především proto, že je nemusí prát. Jiné výhody tyto plenky nemají,“ uvedl ředitel Rosy Josef Kadubec. Zastánci jednorázových plen ale tvrdí, že jejich předností je vedle praktičnosti i dostupnost. „Pro mě je to určitě i úspora času, protože se třemi dětmi ho těžko hledám na cokoliv,“ uvedla Magdalena Bradáčová. Markéta Valíčková látkové plenky vyzkoušela, neví ale, jestli by se k nim znovu vrátila. „Psali, že by měly být lepší na opruzeniny, že by se děti měly dřív naučit nepoužívat pleny, úplně z toho tak nadšená nejsem,“ popsala ČT své zkušenosti. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod