Paroubek je doma, do Brna opravdu nedorazí

Praha - Bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek je nyní doma a do Brna na sjezd sociální demokracie se opravdu nechystá. Hodlá tak skutečně dodržet svůj slib z minulého týdne, podle něhož do Brna jet nechtěl. O jeho připravovaném příjezdu na sjezd informoval server Novinky.cz. Na příjezd bývalého šéfa sociální demokracie čekali novináři u bran brněnského výstaviště.

Paroubek, který nyní pracuje na dvou knihách, se zatím nechce k novému vedení sociální demokracie vyjadřovat. V rozhvoru pro ČT24 řekl, že s hodnocením nového vedení počká. Nicméně on sám by mu přál, aby po pěti letech mělo stejnou bilanci, jako měl on.

Jiří Paroubek pro ČT24:

„Já jsem v horizontální poloze, na svém domě u Prahy, staral jsem se o rodinu a na sjezd do Brna opravdu jet neplánuju… Slyšel jsem to již dopoledne, že se mám dostavit na sjezd, že mám ohlásit cosi, já nevím, jestli třetí světovou válku… Ale skutečně na sjezd nepojedu, řekl jsem to jasně, nebyl jsem řádným způsobem pozván jako bývalý předseda sociální demokracie a za takových okolností jsem na sjezd nejel.“

Rozhovor s Jiřím Paroubkem (zdroj: ČT24)

Sjezdem se v souvislosti s Paroubkem šířily i spekulace, že po gratulaci Sobotkovi oznámí odchod z ČSSD a vstup do České strany národně socialistické 2005. Do této strany už ze sociální demokracie odešel Paroubkův stoupenec Jiří Vyvadil. Ten Paroubkovi radil v době, kdy byl předsedou ČSSD.

Mezi delegáty se zpráva o Paroubkově příjezdu šířila jako lavina. Téma se ihned stalo předmětem hovorů, řada členů sociálních demokratů z Ústeckého kraje přitom neskrývala rozhořčení. Právě za tento kraj byl Paroubek zvolen poslancem. Mocensky zde ale oslabil, když se místo jeho přítele Petra Bendy stal šéfem krajské organizace jeho odpůrce Arno Fišera. Paroubek od té doby nešetří ostrým výrazivem na adresu některých členů ústecké ČSSD.