Do sněmovny by se dostaly jen čtyři strany

Praha - Do sněmovny by se podle průzkumu STEM z konce února dostaly jen čtyři politické strany, lidovci by narozdíl od lednového šetření zůstali těsně před branami dolní komory. Vzrostla podpora ČSSD, která by s komunisty měla 125 poslanců. Poměrně výrazně ztratila TOP 09.

Sociální demokraté by podle dnes zveřejněného volebního modelu STEM obsadili 88 poslaneckých křesel, o 11 více v porovnání s lednovým průzkumem agentury. Komunisté by se vrátili na prosincových 37 míst v dolní komoře.

Naopak TOP 09 se ve voličských preferencích propadla z téměř 11 na 8,1 procenta, což by pro ni podle volebního modelu STEM znamenalo jen 25 křesel místo 34 lednových. Naopak Věci veřejné by neobhájily ani jeden mandát. V preferencích klesly na 2,1 procenta z lednových 3,5 procenta. O půl procentního bodu na 3,4 procenta se snížila také podpora KDU-ČSL, které by podle volebního modelu STEM k návratu do sněmovny desetiny procent chyběly. Ze tří na 1,8 procenta se snížily preference také Straně zelených.

Stranické preference podle průzkumu STEM
Zdroj: ČT24

ČSSD si polepšila

ČSSD v průzkumu stranických preferencí získala hlasy 25,8 procenta dotázaných (v lednu 24,9 procenta), podpora ODS obdobně klesla na 14,1 procenta (v lednu 14,9 procenta). O půl procentního bodu si v preferencích pohoršili také komunisté na aktuálních 10,8 procenta.

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií mezi všemi dotázanými, tedy i těmi, kteří nejsou rozhodnuti, nebo nejsou ochotni žádnou stranu jmenovat. Posun stran se pohybuje v rozmezí statistické chyby, která je u menších stran plus minus 1,5 procentního bodu a u větších kolem 2,5 bodu. Volební model STEM pak počítá s dvoumandátovou odchylkou.

STEM prováděl průzkum od 22. února do 2. března a na otázky v něm odpovědělo 1 096 lidí starších 18 let. Podle aktuálního průzkumu se na 57 z lednových 53 procent zvýšil počet lidí ochotných přijít k volbám. Třináct procent by volit odmítlo a 29 procent není rozhodnuto.