Většina lidí věří, že Bárta Škárku a Kočí uplácel

Praha - Podle exkluzivního bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi věří v kauze údajného uplácení ve Věcech veřejných víc lidí verzi Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Před trestním senátem se tento týden vystřídala kompletní elita VV. Vypovídali třeba John, vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake nebo ministr školství Josef Dobeš (VV). Svědci se rozdělili do dvou skupin – výpovědi jedné svědčí spíš verzi o úplatku, slova druhé zase spíš verzi o půjčkách a pokusu o stranický puč. Proces byl dnes přerušen, předseda trestního senátu Jan Šott hlavní líčení odročil na 4. až 6. dubna.

Tazatelé necelým sedmi stovkám respondentů položili otázku: „Věříte tvrzení poslanců Škárky a Kočí, že jim Vít Bárta peníze předal jako úplatek?“ Sedmdesát procent dotázaných věří, že peníze, které Vít Bárta poslancům předal, byl opravdu úplatek. Více přitom verzi o úplatku věří muži (sedmdesát procent), žen je o něco málo - přes šedesát procent.

Vít Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil.

Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Kočí v úterý řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem. Podobně jako Škárka uvedla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil předseda VV Radek John.

Reportáž Vladimíra Keblúška a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)