Jaro klepe na dveře, lyžařská sezona ale zdaleka nekončí

Praha - Ve většině českých horských středisek se bude o víkendu ještě lyžovat, sněhu je stále dost. Sjezdovky i běžecké trasy jsou upravené. Problémy dělá jenom zledovatělý sníh, hlavně na Moravě. Někde dokonce ještě nasněžilo. Výborné podmínky hlásí na začátku března Šumava i Krkonoše.

Lyžaři mohou na horách o víkendu čekat dost sněhu a teploty nad nulou. V Krkonoších navíc napadl čerstvý sníh a podmínky pro lyžaře se výrazně zlepšily. „Je třeba počítat s tím, že podkladová vrstva je stále tvrdá,“ upozorňuje náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

V některých krkonošských skiareálech se o tomto víkendu bude naposledy lyžovat za ceny hlavní sezóny. Od pondělí zlevňují například v Herlíkovicích. O týden později pak i v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně.

Jizerských horách připadlo místy i deset centimetrů prašanu. Lyžařské areály tu hlásí zhruba metr sněhu na sjezdovkách.

Hory
Zdroj: ČT24

Sezona v žádném případě nekončí ani na Šumavě. Například na Železnorudsku jsou v provozu všechny lyžařské areály a na jejich sjezdovkách je až metr sněhu. „Jezdí se krásně, je krásná stopa, není tolik lidí, sluníčko,“ pochvaluje si jedna z běžkařek na Horské Kvildě.

Začíná pravé jarní lyžován. Podle obsluhy na sjezdovkách se teď prodává i jiné pití. „Před 14 dny, kdy tady byla trošku zima, jsme prodávali svařáky, čaje, grogy. Ale dneska lidi začínají pít pivo a limonády,“ popisuje provozovatel občerstvení na sjezdovce Zdeněk Fürst.

Na Pustevnách v Beskydech byly v pátek vleky téměř prázdné, foukal silný vítr a byla špatná viditelnost. O víkendu se má ale počasí zlepšit. Kvůli nočním mrazům sjezdovky často namrzají. Musí se proto upravovat. Pokud bude sníh, bude se na horách lyžovat až do začátku dubna.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)