Unikátní vyšetření dokáže předpovědět rakovinu jícnu

Olomouc – Vědci z Ústavu klinické a molekulární patologie v Olomouci dokáží velmi přesně určit, zda člověk onemocní rakovinou jícnu – ta přitom patří k těm nejhůře léčitelným. Využívají k tomu speciální postup, kdy zkoumají genový základ buněk v jícnu. Výsledky unikátního výzkumu zveřejnil prestižní odborný časopis Diagnostic patology. Výzkum je sice velmi nákladný, teď ale získali vědci a lékaři z Olomouce další grant. Metodu chtějí ještě propracovat a rozšířit i do dalších nemocnic. Podrobnosti přinese magazín Tep 24, který začíná na ČT24 v sobotu po 10:30.

Rakovina jícnu může začít nenápadným pálením žáhy, opakované potíže ale mohou rychle vést k nebezpečné chorobě. Vědci z Olomouce během tří let zkoumali vzorky 90 pacientů a výsledky jsou velice slibné. „Z devadesáti procent jsme schopni říct: tento pacient je vysoce rizikový pro vznik karcinomu, nebo naopak vy to riziko ještě nemáte,“ vysvětluje vedoucí projektu Jiří Ehrmann. Na základě vyšetření pak lékaři doporučí třeba změnu jídelníčku, omezení alkoholu a kouření, nebo rovnou následuje chirurgický zákrok. 

Co zní jako věštba z křišťálové koule, jsou přesné výsledky rozboru za použití speciálních metod. Vědci se snaží rozklíčovat genový základ buněk, který obsahuje důležité informace o jejím dalším vývoji. „Některé buňky se mohou zvrtnout v buňky rakovinné. Já si na monitoru ty buňky označím a pomocí laseru je vyřežu,“ vysvětluje Pavla Lužná z Ústavu histologie a embryologie na Univerzitě Palackého. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Výzkumu se ochotně zúčastnil i Alexandr Vrtěl, kterému podle vyšetření vyšlo, že by měl dostat rakovinu zhruba za sedm let. V jeho případě se lékaři rovnou rozhodli k zákroku, když odstranili sliznici, která představovala potenciální riziko.