„Dechberoucí kampaň“ upozorní na plicní hypertenzi

Praha - „Dechberoucí kampaň“ by měla upozornit na vzácné onemocnění, které může vést až k selhání srdce. Jde o takzvanou plicní hypertenzi. Zásadní totiž je na podobné nemoci upozornit včas, rozpoznat je a začít léčit. Vzácnými chorobami trpí zhruba každý pětistý Čech, praktičtí doktoři přitom mnohé z nich vůbec neznají.

Podobně je na tom i paní Kateřina. Té zjistili už ve třech měsících, že má vrozenou srdeční vadu. Když jí bylo devět, přišli lékaři s další diagnózou. Tentokrát šlo o plicní hypertenzi - nemoc, kterou má v Česku zhruba 400 lidí. Lidé při ní trpí vysokým tlakem v plicích, který vyčerpává srdce, a to pak posílá do organismu mnohem méně krve.

„Člověk snese míň zátěže, třeba i chůze do jednoho patra dělá problém, pak to může být modrání prstů, rtů, otoky nohou,“ podotkla Kateřina Nováková. Některým z vzácných onemocnění trpí asi 20 tisíc Čechů, vzácných nemocí je přitom až sedm tisíc. S většinou z nich se proto lékaři vůbec nesetkají.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vyvíjet pro tak málo pacientů léky je příliš drahé, léčba tak není vždy dostupná. „Pacienty dokážeme léčit, dokážeme zlepšit zčásti symptomy, prodloužit život, ale nedokážeme je zcela vyléčit,“ vysvětlil Pavel Jansa z Centra pro plicní hypertenzi.

Kateřina věřila, že bude moct žít celkem normální život. Ale ve dvaceti letech se dozvěděla, že s takovým onemocněním by neměla riskovat těhotenství. Dítě by se totiž mohlo narodit předčasně. V mnohých případech už si ale lékaři dovedou poradit, loni porodila zdravé dítě pacientka po transplantaci srdce.