NS potvrdil osmiletý trest pro fotbalového funkcionáře

Brno - Nejvyšší soud (NS) s konečnou platností potvrdil bývalému místopředsedovi zkrachovalého fotbalového klubu z Kunovic na Slovácku Jiřímu Cochlarovi trest osm let a osm měsíců vězení za daňové úniky. Jako zástupce oddílu podle obžaloby připravil stát na daních zhruba o 5,2 milionu korun. Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl v únoru bez veřejného jednání.

Cochlar si už odpykává osmiletý trest, který mu soudy uložily dříve za rozsáhlé podvody, například za úvěrový podvod při stavbě kunovické sportovní haly. V nyní uzavřené kauze jej obžaloba vinila ze zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Do účetnictví FK Kunovice za rok 2005 nechal zahrnout nákladové faktury za materiál, který nikdy nebyl dodán, a práci, která nebyla provedena. Cochlarovi hrozil souhrnný trest odnětí svobody až na deset let.

Cochlar v dovolání argumentoval například tím, že s daňovými doklady mohlo ve fotbalovém klubu manipulovat více lidí, navíc účetnictví zpracovávala najatá firma. Podle Nejvyššího soudu se ale jasně prokázalo, že čin má na svědomí právě Cochlar. „Jedině obviněný měl s ohledem na své postavení a reálnou činnost ve společnosti možnost dát pokyn, aby nepravdivé faktury za dodávky zboží a služby byly zahrnuty do účetnictví společnosti,“ stojí v usnesení senátu s předsedkyní Blankou Roušalovou.

Mám jen základní vzdělání, bránil se Cochlar

Odsouzený muž se hájil také tvrzením, že má pouze základní vzdělání. Údajně by proto nedokázal účetnictví zmanipulovat. Podle Nejvyššího soudu však Cochlar jako zkušený podnikatel měl potřebné znalosti. „Jedná se o poměrně 'jednoduchý' způsob provedení činu, který od pachatele nevyžaduje vyšší stupeň vzdělání,“ zdůraznil Nejvyšší soud.

Jiří Cochlar
Zdroj: ČT24

Ve své první kauze byl Cochlar souzen kvůli podvodům. V červnu 2006 údajně převedl státní dotaci na stavbu sportovní haly v Kunovicích na účty privátních firem. Ministerstvu financí způsobil škodu zhruba 15 milionů Kč. Soudy poté projednávaly i podvody, kdy podle obžaloby Cochlar připravil asi 30 lidí a firem o zhruba 27 milionů korun. Cochlar páchal podvody v letech 2004 až 2008, vinu přitom popíral.

Vydáno pod