ČSSD povede Bohuslav Sobotka

Brno - Novým předsedou České strany sociálně demokratické se stal Bohuslav Sobotka. Ve druhém kole voleb během stranického sjezdu získal podporu 304 delegátských hlasů oproti 285 hlasům pro Michala Haška. Bohuslava Sobotku tak 36. sjezd v Brně vynesl do čela sociálních demokratů na další dva roky. Dlouholetý první statutární místopředseda strany řekl, že zvolení bere velmi vážně a jeho cílem bude u lidí znovu podnítit důvěru v sociální demokracii.

„Chci vám poděkovat za vaši podporu. Velmi si toho vážím, je to pro mě závazek nejenom pro tyto dva roky, ale i na celý můj život… Musíme lidem vrátit naději v to, že v této zemi se dá dělat politika jinak, že se dá dělat politika, která je slušná, která má smysl a která je spravedlivá,“ řekl Sobotka ihned po oznámení výsledků.

Nový šéf ČSSD ocenil i svého volebního soupeře a korektní způsob, kterým oba vedli kampaň před hlasováním. „Chci poděkovat svému soupeři Michalu Haškovi. Náš vzájemný duel byl duelem slušnosti a programové debaty,“ dodal Sobotka.

Vzápětí vystoupil také poražený kandidát. V krátkém projevu Hašek poblahopřál vítězi a vyzval stranu k odlišnému přístupu než doposud. „Pro mě kandidatura nebyla cílem, ale jenom prostředkem k tomu, abychom dokázali změnit politiku,“ dodal stávající jihomoravský hejtman. V následné volbě statutárního místopředsedy nakonec porazil Lubomíra Zaorálka.

V prvním kole předsednické volby Sobotka získal jen 298 hlasů, k vítězství nad Haškem mu tak chyběl jediný hlas. Sobotka mohl vyhrát již tomto v prvním kole. Volební komise mu však neuznala hlas, na kterém delegát zakroužkoval kromě pořadového čísla i část jeho jména a Haškovo pořadové číslo přeškrtl.

Sobotka také vyzdvihl rozdílnou atmosféru současného sjezdu ve srovnání s dřívějšími. Podle něho prý ČSSD po letech zažívá „svobodný a demokratický“ sjezd. „Minulé sjezdy byly hodně dohodnuté… Je to situace, která politickou stranu zakonzervuje,“ dodal čerstvě zvolený předseda.