Tři čtvrtiny Čechů se cítí bezpečně

Praha - V Česku se cítí bezpečně 74 procent lidí. Vyplývá z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Je to nejvyšší počet za deset let trvání průzkumu. Čechů, kteří se v zemi cítí bezpečně, přibylo od loňského roku o šest procentních bodů. Zvýšila se také spokojenost s prací policie ze 46 na 54 procent.

Ještě více lidí se cítí bezpečně v místě svého bydliště, přesně 80 procent. Za poslední roky se tento počet výrazně nezměnil. Pocit bezpečí se v tomto případě ale mírně liší podle velikosti obce. Nižší je ve velkoměstech, kde se bezpečně cítí 77 procent lidí, na vesnicích má pocit bezpečí více než 80 procent obyvatel.

Celkově nejvyšší pocit bezpečí mají lidé na střední Moravě včetně Brna (86 procent) a v Praze (84 procent). Nejnižší je ve středních Čechách, kde se bezpečně cítí 64 procent tamních obyvatel. Také spokojenost s prací policie je v místě bydliště o něco vyšší než v celorepublikovém hodnocení, pozitivně ji hodnotí 65 procent lidí. To je o sedm procentních bodů víc než před rokem. Spokojenost s činností policie v místě bydliště se tak vrátila na svou rekordní úroveň z roku 2002.

S činností policie jak na úrovni obce, tak celorepublikově jsou více spokojené mladší ročníky, lidé s vyšší životní úrovní a s vyšším vzděláním. „Podobně to platí i pro pocit bezpečnosti na obou úrovních. Rozdíly jsou sice statisticky významné, ale pohybují se v řádu několika procent a v podstatě odpovídají očekáváným názorovým diferencím, které logicky spojujeme s věkem a vzděláním, případně s životní úrovní,“ uvedlo CVVM.

Průzkumu, který se konal od 6. do 13. února, se zúčastnilo 1 054 lidí.