V Česku řádí chřipka. Přišla pozdě, ale přece

Praha - V některých krajích přibývá lidí nakažených virovými onemocněními a chřipkou. Situace se v několika lokalitách pohybuje až na hranicích epidemie. Nejvíce nakažených je v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Nyní záleží především na počasí, zda se bude chřipka šířit po celém Česku. Od minulého týdne stoupl počet nakažených o sedm a půl procenta. Podle posledních údajů za celou republiku je na sto tisíc obyvatel už třináct set pacientů.  Pozor by si měli dávat hlavně starší lidé a rodiče malých dětí. Podle odborníků je na očkování už pozdě.

Letos chřipka přišla později, než jak tomu bylo v minulých letech především díky mírné zimě a velkým mrazům na jejím sklonku. „Epidemie je opožděná o více než dva měsíce,“ podotkla Vilma Marešová z I. infekční kliniky nemocnice Na Bulovce. Sama se domnívá, že menší epidemie chřipky je v pořádku. „Divila bych se, kdyby žádná epidemie v tom roce nebyla,“ uvedla.

Nebezpečí chřipky číhá ve školních kolektivech

Chřipka nyní postihuje především starší lidi a děti. „Nejohroženější jsou školáci, protože jsou v kolektivech a stačí, aby onemocněl jeden,“ dodala Marešová. Očkování v současnosti již podle ní ale není aktuální. Protilátky se totiž tvoří dva týdny. „Čtrnáct dní po očkování je člověk v riziku, protože protilátky ještě nevytvořil. Pak si myslím, že už bude po chřipce, protože ta má relativně krátké období epidemie,“ zdůraznila.

Marešová upozorňuje, že v České republice nejsou dostatečně očkováni lidé především v rizikových skupinách. „Nevýhodou očkování je, že podobné příznaky vyvolávají i další viry. Obvykle ale nemají závažné komplikace, jako je zánět plic, případně i zánět mozku a zhoršení zdravotního stavu u starších lidí. Tam si myslím, že je očkování správné. Jinak je to na rozhodnutí,“ dodala Marešová.

V současnosti, kdy je hlášen zvýšený výskyt ověřených případů chřipky, není například dobré vodit děti do místností se zvýšenou koncentrací lidí. „Není vhodné s malými dětmi dělat nákupy v nákupních střediscích. To samé platí i pro starší lidi, protože riziko nákazy existuje zejména v uzavřeném prostoru, kde vzduch méně cirkuluje,“ upozorňuje lékařka.