Policisté kryli úředníka, který řídil pod vlivem

Frýdek-Místek - Dva policisty dnes soud ve Frýdku-Místku potrestal za to, že kryli prohřešek úředníka místního magistrátu. Ten vjel do jednosměrky a údajně řídil pod vlivem alkoholu, odmítl však dechovou zkoušku a nakonec dostal pokutu jen za nerespektování dopravní značky. Pavel Barták dostal za zneužití pravomoci úřední osoby podmíněný trest 18 měsíců a Rudolf Matuszek za návod k tomuto jednání podmíněný trest dva roky. Oba zároveň dostali od soudu tříletý zákaz práce u Policie ČR. Barták vše přiznal. Tvrdil, že jednal na nátlak svého nadřízeného Matuszka. Ten to popřel.

Případ se týká Iva Juřici, který pracoval na odboru dopravy frýdecko-místeckého magistrátu. Do roku 1998 sloužil u policie právě s Matuszkem, který u soudu řekl, že jsou kamarádi. V minulosti už měl Juřica zákaz řízení za to, že se v opilosti naboural a zranil dva lidi. Loni v dubnu ho městští policisté přistihli, když vjel v centru Frýdku-Místku do jednosměrné ulice, přičemž podle jednoho ze strážníků z něj byl cítit alkohol. Dechové zkoušce se ale Juřica odmítl podrobit, a dokonce se prý pokusil utéci, přičemž auto i s malým synem nechal na místě. Strážníci jej chytili. To už ale věc řešila hlídka státní policie, jejímž členem byl Barták. Barták uvedl, že mu Matuszek telefonoval a chtěl po něm, aby celou záležitost nějak zařídil.

Podle obžaloby Matuszek dokonce navrhoval, aby za řidiče dechovou zkoušku provedl někdo jiný, s čímž ale Barták údajně nesouhlasil. Řidič dostal pokutu jen za vjezd do jednosměrky, přičemž za odmítnutí dechové zkoušky mu hrozil mnohem větší trest. Barták tvrdí, že měl z nadřízeného strach a bál se šikany. Počínáním Juřici se zabývá přestupková komise kopřivnického magistrátu.

Obžalovaný přišel s další verzí, soud mu neuvěřil

Rudolf Matuszek dnes u soudu řekl, že vypátral nové skutečnosti. Řekl, že se mu Juřica doznal, že z 2 000 korun, které zaplatil jako pokutu, si Barták 1 500 korun nechal pro vlastní potřebu. Juřica dnes Matuszkovu verzi potvrdil. Dosud přitom tvrdil, že za pokutu zaplatil jen 500 korun. Dnes to zdůvodnil tím, že se bál, že by mohl být obžalován za úplatkářství. Pavel Barták tuto novou verzi odmítl a neuvěřil jí ani soud. Ten se přiklonil k tomu, že události šly tak, jak je popsala obžaloba. Žádné podezření na úplatek podle něj neměla ani inspekce, která případ vyšetřovala. „O jejich vině není žádných pochyb,“ řekl soudce. Uvedl, že Barták se do situace dostal náhodně, ale řešil ji neadekvátně.

Matuszek řekl, že na Bartáka podá trestní oznámení pro korupci. Proti rozsudku se na místě odvolal. U soudu dnes navíc zazněla informace, že je stíhán za způsobení těžké újmy na zdraví. Barták si ponechal lhůtu pro případné odvolání. „Myslím, že by soud mohl být v mém případě trošičku shovívavější. Trest se mi zdá poměrně vysoký,“ řekl. Státní zástupce se odvolání vzdal.