Fischer a Švejnar dominují prezidentským kandidátům

Praha - Do druhého kola přímé volby prezidenta by v současné době postoupili nestraníci Jan Fischer se ziskem 21,8 procenta hlasů a Jan Švejnar s 15,1 procenta. Za nimi by nejlépe skončil bývalý premiér Miloš Zeman, kterého by podpořilo 10,2 procenta voličů. Taková čísla má podpora jednotlivých kandidátů v modelu agentury Factum Invenio. V prvním kole by podle ní žádný kandidát nezískal nadpoloviční většinu hlasů.

Zemanovi dýchá na záda předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s 8,2 procenta hlasů. Šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou by podpořilo 7,5 procenta voličů a místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera 7,4 procenta lidí. Předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) by jako novou prezidentku rádo vidělo 6,9 procenta Čechů. Šest procent dotázaných by volilo podnikatele Tomia Okamuru a čtyři procenta bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu.

Do souboje o Hrad se v přímé volbě chystají zasáhnout i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová, které by podle Factum Invenio v druhém kole volilo kolem tří procent občanů.

V porovnání s předchozím průzkumem se kandidáti na prvním a druhém místě pomyslného žebříčku nezměnili. Mírně si polepšil Zeman, naopak Němcová se o několik míst propadla. Aktuální průzkum agentura provedla ve dnech 23. února až 6. března a na otázky v něm odpovědělo 959 Čechů starších 18 let. Pětašedesát procent dotázaných přitom uvedlo, že by se přímé volby hlavy státu zúčastnilo.

Prezident Václav Klaus končí ve funkci v březnu příštího roku, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem 2013. Kampaň je ale teprve na začátku své neoficiální části a složení kandidátů i vztah politických stran k nezávislým kandidátům se bude upřesňovat, aktuální výsledky je proto nutné brát jako orientační, doplnila agentura.

Ostrá kampaň občany zřejmě čeká až na podzim. Do výběru kandidátů přitom ještě promluví dvě nejsilnější strany. ODS bude svého kandidáta vybírat ve stranických primárkách a ČSSD se rozhodne, zda se přikloní ke Švejnarovi, či Dienstbierovi.