Lesy ČR řeší údajnou krádež dřeva na Šumpersku

Praha – Státní podnik Lesy České republiky podal kvůli podezření na krádež dřeva na Šumpersku trestní oznámení. Dřevo měl bez povolení odvážet pracovník firmy Less and Forest, společnost se ovšem brání, že jde pouze o selhání pracovníků na místě – prý si jen spletli hromady se dřevem. Na případ přišel náhodou provozní inspektor z Odboru bezpečnosti a kontroly Lesů ČR.

Less and Forest je jedna z největších lesnických firem u nás, od státních lesů vyhrála většinu tendrů na zpracování dřeva za stovky milionů korun. Policie teď ale bude na základě nahrávky a registračního čísla vozidla zjišťovat, zda na Šumpersku opravdu došlo ke krádeži dřeva. „Jde o politování hodnou situaci, která dle našeho názoru vznikla chybou v komunikaci našich zaměstnanců,“ uvedl v tiskovém prohlášení ředitel firmy Less and Forest Tomáš Zmeškal.   

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Podle asociace lesnických firem ovšem zdaleka nejde o ojedinělý případ, dřevo se prý ze státních lesů ztrácí poměrně často: „My odhadujeme, že se tímto způsobem zcizí v Lesích ČR ročně zhruba 15 až 20 procent celkového objemu roční těžby,“ uvedl prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný.   

Státní podnik přiznává, že s nelegálním odvozem dřeva se nesetkává poprvé. Naposledy kvůli němu zrušil smlouvu s partnerem loni v květnu, od firmy pak získal náhradu osm milionů.