První den voleb má Kladensko za sebou, účast 12,5 procenta

Kladno - Ve 22:00 se uzavřely volební místnosti po prvním dni senátních voleb na Kladensku. Volební účast je prozatím 12,5 procenta. Středočeši volí nového zástupce horní komory po zesnulém Jiřím Dientsbierovi. Jméno nového senátora se vůbec nemusí změnit, pokud v barvách ČSSD uspěje Jiří Dienstbier, kterého ke kandidatuře přivedla motivace navázat na práci zesnulého otce. „Samozřejmě jsou tyto volby pro ČSSD velmi důležité, protože jde o ten symbolický 41. hlas, který nám může vrátit většinu,“ říká Dienstbier. Ve hře je ale ještě dalších 8 kandidátů. Lidé na Kladensku mohou volit ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu, dva nejúspěšnější se střetnou za týden v druhém, závěrečném volebním kole.

Starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil je zároveň autorem kmetiněvské výzvy a tu by rád v Senátu dotlačil do platného zákona. „Pokud bych jenom trošičku cítil, že neuspěju v tomto boji, tak bych do toho nešel,“ tvrdí. Za ODS půjde do voleb Dan Jiránek. Kladenský primátor sice vyhrává komunální volby, v senátních v roce 2008 ale neuspěl. „Senát má tu výhodu, že tam, kdo používá podpásové útoky, tak má celkem smůlu. A já doufám, že to bude tedy zejména souboj férový a čestný,“ říká Jiránek.

Dalšími kandidáty je Jana Bobošíková za Suverenitu, Zdeněk Levý za KSČM a zástupci stran Lepší Kladno, KDU-ČSL, České pirátské strany a Strany svobodných občanů. Volit budou Kladenští v pátek od dvou do desíti nebo v sobotu od osmi do dvou. Očekávaný těsný souboj zřejmě pozná vítěze až ve druhém kole o týden později.