Poslanci odmítli zřídit komisi k Budvaru

Praha - Poslanci dnes zamítli předlohu ČSSD, která by zavedla trestnost přetáčení tachometrů vozů. Připomínky k novele měla vláda, která ale chce tyto praktiky výslovně zakázat. Přetáčení tachometrů by mělo být podle úvah kabinetu správním deliktem. Zákonodárci také odmítli zřídit vyšetřovací komisi k Budvaru. Podle návrhu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se měla zabývat postupem ministerstva zemědělství v ochraně majetkových práv podniku v uplynulých šesti letech. Na programu jednání sněmovny jsou také pravidelné interpelace na ministry.

Sněmovna také schválila dohodu, podle které bude pro mladé Korejce snažší poznávat Česko a naopak. Úmluva zavede až roční víza, na jejich základě si lidé budou moci ve druhé zemi na pobyt také přivydělávat. V současnosti neplatí mezi oběma státy vízová povinnost pro pobyty do tří měsíců. Jejich účelem ale nesmí být výdělečná činnost. Nová víza budou podle mínění české diplomacie žádaná. „Korejská republika je turisticky přitažlivou zemí a ze strany české mládeže lze očekávat zájem o využívání možností, které by dohoda nabízela,“ uvádí se v důvodové zprávě. Smlouva by se vztahovala rovněž na studium.

V současnosti studují v České republice řádově desítky studentů, počet českých studentů v Koreji se počítá podle důvodové zprávy rovněž na desítky. Podobné pracovní dohody má Česká republika sjednány s Kanadou a s Novým Zélandem. Podnět k jednání o smlouvě s Koreou vzešel od asijského státu. Lidé, kteří budou chtít roční vízum získat, budou muset splňovat obvyklé podmínky. Navíc jim bude muset být mezi 18 a 30 lety. Počet ročních víz nebude neomezený. Oba státy budou moci stanovit každoročně jejich kvótu. Víza k pracovní dovolené nebude možné prodloužit a stejný člověk je nebude moci získat opakovaně.