Obce sbírají podpisy proti reformě regionálního školství

Praha – Sdružení místních samospráv (SMS) přišlo s peticí proti reformě regionálního školství, kterou připravuje ministerstvo školství. Do konce března chce posbírat nejméně deset tisíc podpisů a dostat tak problematiku regionálního školství na jednání Senátu. Proti koncepčnímu záměru reformy systému financování regionálního školství bojují obce už od konce loňského roku. Ministerstvo chce reformu uvést do praxe k 1. září 2013.

SMS se domnívá, že plán ministerstva bezprostředně ohrožuje 50–70 procent venkovských škol a navíc přesouvá financování na obce a rodiče. Proto je třeba ho odmítnout jako celek a přepracovat ho ve spolupráci s odborníky, řediteli, zřizovateli škol a také rodiči.

Do čela protestu proti připravované reformě regionálního školství se postavili už dříve krajští vítězové loňského klání o titul Vesnice roku. Jedenáct starostů oceněných obcí se podepsalo pod odmítavý dopis adresovaný ministerstvu školství. V něm vyjadřují obavu, že chystaná změna financování malých škol povede k likvidaci českého venkova. Reforma totiž počítá s tím, že ministerstvo bude platit sto procent nákladů na mzdy učitelů - ovšem pouze za předpokladu, že ve třídách bude průměrně 26 žáků. Pokud škola stanovený limit nesplní, bude na její provoz doplácet obec. Takto naplnit třídy ale zvládnou jenom školy ve větších městech. Případný nápor dětí ze zrušených vesnických škol by ale pobrat nedokázaly. 

Regionální školství by mělo letos přijít o 3,4 miliardy korun, což by podle školských odborů znamenalo pro každého zaměstnance snížení platu o 1 200 měsíčně, pokud by škrty platily od dubna. Školské odbory proto vyhlásily stávkovou pohotovost.

Podle materiálu ministerstva financí by v celé kapitole školství mělo ještě letos být škrtnuto 4,4 miliardy korun, z toho 3,4 miliardy právě v regionálním školství. O peníze by tak přišly mateřské, základní i střední školy. Škrtat se má ale i v příštích letech, do roku 2013 by mělo regionální školství přijít o 4,6 miliardy a do roku 2014 pak dohromady o 19,8 miliardy.

Vydáno pod