STEM: Obecním a krajských úřadům důvěřuje přes 60 procent lidí

Praha – Místním i krajským úřadům lidé věří mnohem více než vládě. Obecním úřadům věří dvě třetiny lidí, krajským úřadům pak 60 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který se konal koncem února a zúčastnilo se ho 1096 lidí. Podle lednového průzkumu věří Nečasově vládě pouhých 16 procent respondentů.

Důvěra v krajské a zejména obecní úřady je vysoká už několik let. Při posledním průzkumu v září loňského roku věřilo obecním úřadům stejně jako nyní 67 procent dotázaných, důvěra v krajské úřady dokonce vzrostla o tři procenta. Podobných výsledků dosahují oba typy úřadů již téměř deset let. 

Důvěra v krajské úřady na Moravě je vyšší než v Čechách. Na Moravě je to 67 procent, v Čechách 54 procent. „Českým krajům kazí průměr zejména Středočeský kraj a Praha, kde je v roli kraje magistrát hlavního města,“ uvedl STEM. Na úrovni důvěry moravských krajských úřadů jsou z českých jen úřad Plzeňského a Jihočeského kraje.   

Důvěra v obecní úřady je pak nejvyšší v menších sídlech, obecně ve skupině do 5 000 obyvatel. Stranické preference nemají na důvěru projevovanou obecním a městským úřadům prakticky žádný vliv. Podobně je to tomu i v případě krajských úřadů.