Sněmovna podpořila souběh rodičovské a příspěvku na péči

Praha - Sněmovna dnes podpořila novelu na opětovné zavedení možnosti společného čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči, kterou navrhla opoziční ČSSD. Možnost zrušila sociální reforma platná od ledna. Proti předloze se postavila vláda, podle níž je v rozporu se záměry reformy. Koaliční poslanci ale chtějí o podobě novely ještě jednat. Sněmovna ji poslala do sociálního výboru.

Koaliční kluby dnes vetovaly schválení předlohy už v prvním čtení, jak předkladatelé žádali. Zpravodajka Lenka Kohoutová (ODS) ale už minulý týden uvedla, že skutečně nastal nepředpokládaný problém a rodiny s těžce postiženými dětmi přicházejí o určitou částku.

Obnovení souběžné výplaty dávek žádá Národní rada osob se zdravotním postižením, podle které rodiny pečující o handicapované děti přišly o tisíce korun měsíčně. Zrušení této možnosti postihlo údajně kolem 10 000 rodin.

Sociálnědemokratická novela by měla také vyřešit problém, který vznikl reformou u pěstounských rodin. Nyní by podle předkladatelů mohly rodiny se zdravými dětmi pobírat rodičovské příspěvky téměř o 4 000 korun měsíčně vyšší než pěstouni se zdravotně postiženým dítětem. Stát by změna zákona přišla podle autorů asi na 425 milionů korun za čtyři roky. Kabinet se obává toho, že náklady by byly ještě vyšší.

Sněmovna dnes také dala šanci senátním novelám, které by měly zpřísnit a zpřehlednit pravidla schvalování zákonů v parlamentu. Senát chce, aby zákonodárci museli úpravy předložených norem vždy řádně zdůvodnit. Zakázat chce také doplňování předloh o nesouvisející úpravy. Novelami jednacích řádů obou parlamentních komor se nyní na základě dnešního rozhodnutí sněmovny bude zabývat její ústavně právní výbor.

Poslanci dále v prvním čtení podpořili návrh nového zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie. Změnit má pravidla pro financování českého filmu. Zákon kromě jiného nově upravuje fungování Státního fondu kinematografie, který bude mít podporu tohoto odvětví na starosti. Například bude dostávat procento z každé prodané vstupenky do kina. Dosud měl nárok na jednu korunu ze vstupenky.

Zákonodárci naopak hlasy koalice zamítli v prvním čtení předlohu Libereckého kraje, který chtěl zavést vyšší ochranu pro záchranáře, jakou mají ze zákona úřední osoby. S obdobnou předlohou poslanci nesouhlasili už před rokem. Návrh Libereckého kraje měl zahrnout do skupiny lidí patřících pod zvláštní ochranu úředních osob také členy výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby – kvůli množícím se útokům. V současnosti platí vyšší trestní sazby pro agresory, pokud na záchranáře zaútočí ve chvíli, kdy poskytují pomoc. Když ale zaútočí předtím nebo až  potom, vztahují se na ně nižší sazby.