Lupič na kole ukradl z bank téměř čtyři miliony

České Budějovice/Jihlava - Třiačtyřicetiletý muž z Ostravy-Poruby se policii přiznal k loupežnému přepadení čtyř bank v Jindřichově Hradci, Hlinsku, Kaplici a Jihlavě. Při loupeži získal téměř 3,7 milionu korun. K bankám přijížděl na kole a dokázal přeskočit v bankovních pobočkách přepážky. Uloupené peníze prohrál v hracích automatech. Jihočeští kriminalisté ho podle mluvčí Dany Čírtkové obvinili z loupeže a poškozování cizí věci. Pachateli hrozí až dvanáct let.

První loupež se podle policie odehrála před polednem 17. května 2010 v Jindřichově Hradci. Neznámý pachatel tu přepadl pobočku Komerční banky v Klášterské ulici. Přijel na horském kole, v hale přeskočil skleněnou ochranu přepážky a dostal se do prostoru pokladny. Odstrčil pokladní a z přihrádek odcizil uloženou hotovost. Z místa činu odjel opět na kole. Jeho výskyt byl náhodným svědkem zaznamenán na parkovišti. Z banky podle policie odcizil 550 000 korun.

Druhé loupežné přepadení se stalo o čtyři dny později, rovněž před polednem v Hlinsku na Chrudimsku. Vyloupena byla Komerční banka na Tylově náměstí. Lupič tehdy zbraní ohrožoval pracovníka banky. Skokem přes přepážku se dostal do prostoru pokladny, kde odcizil téměř 140 000 korun.

I třetí loupež měla podobné znaky. Neznámý pachatel maskovaný šátkem a kloboukem přepadl 31. května 2010 před polednem v Kaplici na Českokrumlovsku pobočku Volksbank. Odjel na jízdním kole s 1,1 milionu korun. Podobně maskovaný lupič jako v Kaplici se objevil 10. listopadu 2010 v podvečer v Jihlavě, kde přepadl pobočku Volksbank v Benešově ulici. Skokem přes přepážku se v pokladně zmocnil 1,6 milionu korun a odjel na kole neznámo kam.

Kriminalisté všechny čtyři případy analyzovali a došli k závěru, že je může mít na svědomí jeden pachatel. Loni v květnu pak zadrželi v Semilech pachatele loupežného přepadení České pošty, k němuž došlo v Rovensku pod Troskami. Při objasňování tohoto případu zjistili, že zadržený muž se v minulosti dopouštěl loupežných přepadení a za tuto trestnou činnost byl také pravomocně odsouzen. Podle zadržených věcí pachatele kriminalisté pojali podezření, že může mít na svědomí loupeže v dalších čtyřech bankách. „Pachatel se pod tíhou důkazů ke všem čtyřem činům doznal. Peníze, které získal z přepadení bank, utratil ve hracích automatech, protože na nich byl závislý,“ uzavřela Čírtková.