Trojnásobný vrah z Mukařova dostal 30 let

Praha - Mladík obžalovaný v případu loňské trojnásobné vraždy v Mukařově u Prahy dnes dostal u krajského soudu výjimečný trest v délce 30 let. Dvaadvacetiletý Michael Galez se už dříve k činu přiznal. Uvedl, že si na útok nepamatuje. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. Podle soudu muž vraždil ze msty a žárlivosti. S obžalovaným se rozešla přítelkyně, která si našla jiného muže. Dvě oběti jsou právě z jeho rodiny, jde o otce a dceru. Třetí oběť měla s dcerou vztah.

Mladík se u soudu k činu přiznal a litoval toho. Tvrdil ale, že si útok nepamatuje. Znalci připustili, že si část útoku nemusel pamatovat. Musel ale prý vědět, co dělal před vraždou a po ní. Podle znalců navíc netrpí žádnou závažnou duševní poruchou a je u něj veliké riziko recidivy. Soud proto zvolil horní hranici trestu.

Soudkyně uvedla, že si muž vše předem promyslel a oběti zavraždil zvlášť surovým způsobem. Že nešlo o vraždu v afektu, podle ní potvrzuje i fakt, že si do domu přinesl vlastní nůž. „Nelze se smířit s tím, že tak reagoval k lidem, kteří mu nic neudělali,“ uvedla při odůvodnění rozsudku předsedkyně trestního senátu Naděžda Bittnerová. Obžaloba se dokonce domnívá, že by stál za zvážení i trest doživotí. Soud ale tento trest nevynesl kvůli nízkému věku pachatele a kvůli tomu, že je částečně možná jeho resocializace. 

Galez nejprve loni 10. srpna vstoupil do rodinného domu, kde nožem zavraždil sedmatřicetiletého muže a čtyřiadvacetiletou ženu. Útok byl podle státního zástupce velmi brutální. Žena utrpěla osm bodných ran, zemřela na masivní krvácení. Muž byl pobodán 21 ranami do oblasti hlavy, hrudníku a horních končetin. Obžalovaný pak podle žaloby jejich těla odnesl do sklepa, kde je přikryl kobercem.

Policie muže dopadla necelé dva dny po činu

Krvavé stopy na místě činu se poté údajně snažil zamaskovat a při tom jej vyrušil osmačtyřicetiletý muž. Galez jej podle žaloby pronásledoval na ulici, kde ho usmrtil 26 bodnými ranami zejména do zad a hrudníku. Při útoku použil tři různé nože dlouhé 22, 30 a 31 centimetrů.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Údajného pachatele po činu zahlédli svědci a kriminalisté sestavili jeho portrét. Pátraly po něm desítky policistů za pomoci vrtulníku a psovodů. Podařilo se jim ho dopadnout necelé dva dny po činu. Mladík se u výslechu zhroutil a byl převezen do psychiatrické léčebny. Po propuštění ho kriminalisté obvinili z vraždy a porušování domovní svobody. Muž byl podle kriminalistů v době činu příčetný.