STEM: Většina Čechů si přeje zavedení limitů na prezidentskou kampaň

Praha – Omezení nákladů na prezidentskou kampaň si podle průzkumu agentury STEM přeje 90 procent lidí, shodují se na tom příznivci všech politických stran. Nejvíce zastánců bylo mezi příznivci KSČM, naopak nejméně u ODS. Podle 62 procent dotázaných o výsledku volby hlavy státu rozhodnou spíše program a názory kandidátů, nežli peníze vložené do kampaně. V názoru na to, zda nebude přímá volba prezidenta jen příliš drahou show, se respondenti rozdělili do dvou vyrovnaných táborů. Průzkumu, který se uskutečnil od 22. února do 3. března, se zúčastnilo 1 096 lidí.

Devětačtyřicet procent dotázaných se domnívá, že přímá volba bude pro daňové poplatníky příliš nákladná a v této souvislosti zbytečná, pětina lidí si je tím jista. Naopak 51 procent populace však s tímto názorem nesouhlasí. Přesvědčeno je o tom ale pouze 11 procent lidí.   

Agentura připomíná, že podle dalších výsledků průzkumu, které zveřejnila už ve čtvrtek, podporuje zavedení přímé volby 74 procent lidí, což je proti loňskému září pokles o devět procentních bodů. Necelá polovina Čechů pak věří, že voliči budou odpovědně prezidentské kandidáty posuzovat. Ostatní se přiklánějí spíše k tomu, že lidé podlehnou populistickým slibům.