Na semaforu zelená. Výtvarníka Týce pustili z vězení

Praha - Konceptuální výtvarný umělec Roman Týc byl dnes po měsíci odnětí svobody propuštěn z pankráckého vězení. Do ní se z rozhodnutí soudu dostal kvůli tomu, že odmítl zaplatit pokutu za poškození skel na pražských semaforech. Obrysy stojící a jdoucí figury totiž vyměnil za groteskní siluety lidí v rozličných životních situacích.

„Ač vám to připadá divný, tak vevnitř jsou taky lidi a s těma jsem si za ten měsíc taky vybudoval nějaký vztah. Ono je určitým trestem se tam i nevrátit, když s někým navážete komunikaci, což v tomhle prostředí určitě není jednoduché,“ řekl Týc České televizi záhy po opuštění věznice. „A zvláštní je, že v druhé vlně je trestem i to, že nemůžu přijít pokecat a věci probrat. Inspirace je celej život a tohle bylo součástí života.“

Novinářům, jejichž dotazů se prý po propuštění obával nejvíc, řekl, že teď touží hlavně po samotě: „To je další věc, kterou je důležité si uvědomit, že všechno je tam (ve vězení) koncentrovaný, lidi pohromadě, takže na co se teď opravdu těším, je být v klidu a sám.“

Ztohoven, skupina umělců kolem Týce, se netají tím, že do měsíce chystá další akci - údajně mnohem větší a výraznější než ty předchozí. „Jestliže si někdo myslí, že ten náš způsob vyjadřování umlčí, tak se mýlí. Takovýhle trestání nás bude nutit jenom k tomu být hlasitější,“ potvrzuje člen skupiny Jan Tar. Týcův advokát se u ministerstva spravedlnosti dožaduje očištění klientova jména.

Spoluvězni nechápali, co dělá Týc za mřížemi

Roman Týc nastoupil do výkonu trestu přesně před měsícem, 24. února. Veřejnost pekla bábovky a na umělcovu podporu nechala demonstrovat i plyšáky. Jeho příběh pronikl až za zdi pankráckého vězení. Okusil samotku i sdílenou celu se spoluvězni, a z běžného vězně se tak znovu stala svého druhu celebrita. Podle dalšího člena skupiny Ztohoven Jana Tara prý vězni, ale i sami zaměstnanci věznice nechápali, proč se Týc do vězení dostal. A podle toho se k němu prý i chovali.

Škodu za vyměněná sklíčka sice kontroverzní umělec nahradil, soud ho ale odsoudil ještě k pokutě 60 tisíc korun. Tu zaplatit odmítl, a tak ho čekalo měsíční vězení. Týc nevyužil opravné prostředky - nepodal vůči svému rozsudku odvolání. Podle Milana Knížáka na své „měsíční dovolené“ jen vydělal. Získal prý aureolu mučedníka.

Milan Mikuláštík, umělec, skupina Guma Guar:

„Případ Týc je podle mého názoru jeden velký mediální kýč. Kýčem jsou novinové titulky tvrdící, že umělec 'jde sedět za úpravu semaforů'. Umělec byl přitom za svůj streetartový kousek odsouzen k pouhé pokutě. Do vězení jde, protože ji odmítl zaplatit.“

ODS by chtěla Týcovy semafory

Roman Týc - vlastním jménem David Hons - bere výměnu semaforových skel jako uměleckou akci. Pokud by pokutu zaplatil, prý by uznal, že spáchal trestný čin.

Hons patří mezi zakládající členy umělecké skupiny Ztohoven, která se věnuje především umění ve veřejném prostoru. V roce 2007 výtvarník v Praze vyměnil skla na 50 semaforech pro chodce. Místo stojícího a chodícího panáčka na nich byly postavičky v komických či lehce vulgárních situacích. Hons svůj čin vysvětlil tím, že jen pomohl figurkám uvolnit se. Podle soudu poškozoval cizí věc a měl zaplatit pokutu. Pražská radní Aleksandra Udženija se už ale nechala slyšet, že by chtěla nechat Týcovy panáčky na některé semafory v Praze umístit.