Exekutor, který utekl s 80 miliony, podnikal zákonu navzdory

Praha – Soudní exekutor Jozef Višvader, který utekl s 80 miliony korun a třetím dnem ho proto hledá policie, vedle své činnosti také podnikal, a to hned v několika firmách. Informoval o tom deník Právo. Práce exekutora je přitom ze zákona neslučitelná s jinou podnikatelskou výdělečnou činností.

Už před jmenováním soudním exekutorem v roce 2001, ale i v průběhu výkonu funkce působil Višvader jako člen představenstva, dozorčí rady, ředitel, prokurista, společník nebo jednatel v minimálně čtyřech obchodních a investičních firmách. Mimo jiné jde o jeho vlastní akciovou společnost Superior, z jejíhož představenstva vystoupil až v listopadu 2005 a coby jediný akcionář byl vymazán v lednu 2006, tedy zhruba čtyři roky po jmenování exekutorem. Jeho příbuzné Lýdie Višvaderová (40) a Lubomíra Višvaderová (69) nicméně zůstaly ještě několik měsíců dále v dozorčí radě Superioru a odešly až v červnu 2006.

Od roku 1991 až do současnosti je také společníkem ve firmě Gastter z Černošic. Kromě toho Višvader, dříve než byl exekutorem, působil v akciové společnosti Comex Investment, zaměřené na obchod s cennými papíry, či ve veřejné obchodní společnosti Esoro nebo do února 1999 v s. r. o. Garp Trade.

O Višvaderovi se neví minimálně týden

Exekutor Jozef Višvader je podezřelý ze zpronevěry více než 80 milionů korun. Peníze na jeho účet složila loni v prosinci firma Geosan Group v rámci exekučního řízení jako tzv. jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu. Minulou středu se ale Geosan obrátil na exekutorskou komoru s tím, že se Višvader nachází na neznámém místě a není jisté, zda s penězi nenakládá nezákonným způsobem.

V současnosti není známo, kde se exekutor nachází. Policie po něm zahájila pátrání ve středu. Podle informací Práva Višvadera zatím nezadržela, ale monitoruje pohyby na jeho účtech a údajně byla rovněž zachycena aktivita na jeho mobilu, který má chvílemi zvonit a chvílemi je nedostupný.