Příchod jara - víkendové lyžování i varování před požáry

Praha – Slunečné počasí a teploty kolem 17 stupňů v posledních dnech daly jasně najevo, že do Česka konečně dorazilo jaro. České hory přitom ještě stále nezavírají, a i když je sníh těžký a zmrzlý, i tento víkend možnosti tuzemského lyžování přivedly do horských středisek tisíce lidí. Dnešek také přinesl první výstrahu meteorologů, jež je typická spíše pro letní měsíce; kvůli dlouhodobému suchu jižní Moravu varovali před nebezpečím požárů.

Jihomoravský kraj už ve čtvrtek vyhlásil kvůli suchu období takzvaného zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by suché počasí mělo v regionu pokračovat i v dalších dnech. Lidé by proto neměli v přírodě rozdělávat oheň, neměli by kouřit a měli by se vyhnout používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

Hasiči navíc s řadou požárů trávy, keřů nebo lesního porostu bojovali už v uplynulých dnech. Jejich častou příčinou byla právě nedbalost nebo porušování zákazu rozdělávání ohňů v rizikových místech. Největší požár od vyhlášení likvidovali v pátek až do večerních hodin u Bučovic na Vyškovsku. Plameny zasáhly devět hektarů lesa; příčinou je s největší pravděpodobností odhozený nedopalek. Kvůli požáru v nepřehledném terénu více než čtyřicetkrát vzlétl vrtulník s vodou.

Slunce vytáhlo na hory tisíce lidí

Ačkoli relativně vysoké teploty vybízejí v nížinách ke krátkým rukávům, na horách se stále lyžuje, a to i přesto, že sníh je těžký a zmrzlý a rychle taje. Jen do Špindlerova Mlýna v Krkonoších, kde stále leží půl metru sněhu, ovšem v sobotu a v neděli přijelo kolem 8 000 lidí.

Jarní víkendové lyžování lidé využili i v Orlických horách, na svahu Červené Vody je stále 50 až 100 centimetrů sněhu. „Na slunci ubývá i 20 centimetrů za den. Máme ale připravenou čtyřmetrovou deponii sněhu, takže můžeme špatná místa doplnit,“ řekl ČTK ředitel Skiparku Červená Voda Radek Procházka. Podle něj už však sportovci myslí spíše na letní sporty jako cyklistiku, tenis nebo in-line bruslení.

Na Šumavě se také proto až na výjimky otevřely lyžařské areály tento víkend naposled. Končí sjezdovky Nad nádražím a Samoty, o týden dříve už se zastavil vlek na Belvederu. Poslední otevřený areál je železnorudský Špičák, který se návštěvníkům uzavře až 1. dubna.