Škrty příchod dalších policistů na Šluknovsko neohrozí, ujišťoval Kubice

Praha – I přes další škrty v rozpočtu policie na Šluknovsku speciální pořádkový útvar vznikne, v Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr vnitra Jan Kubice. Vláda ve středu kvůli dodržení rozpočtového schodku rozhodla o krácení všech kapitol rozpočtu, policie by tak měla přijít o dalších 800 milionů, hasiči pak o necelých 200 milionů. Kubice se prý bude snažit, aby byl dopad těchto škrtů na bezpečnostní sbory co nejmenší, spořit by se mělo hlavně na organizačních složkách ministerstva vnitra.

„Vždy jsme deklarovali, že prioritou je, aby na Ústecku tato jednotka vznikla,“ uvedl v Otázkách Kubice. V současnosti působí ve Šluknovském výběžku 50 mužů, přičemž koncový stav je zhruba 170 příslušníků. Podle ministra by se už letos měl pořádkový útvar rozšířit o dalších 50 mužů a navyšování bude postupně pokračovat. „Můj pokyn je takový, že se ty peníze prostě najdou,“ zdůraznil Kubice. 

Ten také připomněl, že vláda sice ve středu policii 800 milionů korun sebrala, ale ministerstvo vnitra dostalo loni rozpočet navýšený o 900 milionů, takže se de facto škrtá to, co dostal Kubice minulý rok přidáno. Policejní prezident Petr Lessy už dříve uvedl, že je nutné pro stabilizaci policejního sboru, aby se počet policistů vrátil na hranici 40 309 mužů, teď přitom nedosahuje ani 39 tisíc a kvůli nedostatku financí je zastaven i nábor nových příslušníků. 

Škrty se dotknou i hasičů, kteří by měli podle středečního rozhodnutí vlády přijít o 193 milionů. Jan Kubice ovšem ujišťoval, že se u hasičů budou hledat úspory hlavně v investicích a žádný hasič by kvůli nedostatku peněz neměl být propuštěn. Hasiči by navíc letos měli dostat miliardu korun z integrovaného záchranného programu na nákup vybavení. 

V případě, že by se vyplnily nepříznivé střednědobé scénáře, které počítají s dalšími škrty, tak by hasiči v roce 2014 přišli skoro o 1,5 miliardy. V takovém případě zvažuje Generální ředitelství HZS i návrh, aby se na financování hasičů částečně podílely i pojišťovny, což už v některých zemích funguje.