České matky prodávají své děti cizincům

Praha – Mysleli jste si, že příběh Kolji je jen filmový a že nemá nic společného s realitou? Pak jste na omylu, podobné situace se totiž stávají celkem běžnou součástí naší společnosti. Ve filmu Kolja se totiž ze dne na den stal ze Zdeňka Svěráka otec malého ruského chlapce. Stačilo jen, aby si za peníze vzal Koljovu matku. I v reálném životě najdeme spoustu dětí, které mají v rodném listě zapsaného člověka, který s nimi nemá nic společného. Matky těchto dětí totiž prodaly kolonku v dokumentu cizinci, který si chtěl zjednodušit cestu k trvalému pobytu u nás. Ani si přitom ale neuvědomují, že kvůli pár tisícovkám zadělávají na pořádné komplikace nejen sobě, ale hlavně svému dítěti.

Cizincům, kteří se účelově stanou otci českých dětí, hrozí vyhoštění z Česka. Matkám, které jim to umožnily, pak dokonce vězení za trestný čin napomáhání k nelegálnímu pobytu. „Zaznamenali jsme případy matek, které měly více dětí, a každé to dítě mělo jiného tatínka cizince,“ řekla vedoucí oddělení migrace ministerstva vnitra Markéta Pokorná. Kromě možného trestního stíhání ale ženám prodání kolonky v rodném listě přináší i velké komplikace do budoucna.

Matka často nemůže dostávat sociální dávky ani výživné na dítě

„Mohou být případy, kdy matka onemocní, nebude moci zastupovat dítě, pak samozřejmě ta práva přecházejí na druhou osobu, která je napsána v rodném listě,“ podotkl ředitel odboru rodiny a dávkových systémů MPSV Miloslav Macela. Rovněž vznikají problémy při žádostech o sociální dávky. Posuzuje se při nich totiž plat manžela, kterého už matka nikdy nedohledá. Navíc částky, za které zapsání do rodného listu cizinci umožní, bývají velmi nízké. Přitom se k tomuto kroku odhodlají ženy, které jsou sociálně velmi slabé.

  • Děti zdroj: ČT24
  • Školka zdroj: ČT24

Poptávka je ale i po českých mužích. Páry cizinců, kterým se během čekání na vyřízení žádosti o azyl, narodí děti, neváhají do jejich rodných listů zapsat Čecha jako biologického otce. „Takový případ, kdy tam opravdu byla velká snaha rodičů ochránit svoje děti, byla rodina z Kavkazu, tedy z Čečenska. Narodily se jim dvě děti a oni nechali vlastně zapsat Čecha jako otce těch dětí, takže ty děti získaly české občanství,“ vysvětlila ředitelka a právní poradkyně Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. Čečenská rodina i nadále žije v Česku, děti vychovává biologický otec, který ale v jejich rodném listě nijak nefiguruje.

Z podobných příkladů se už v poslední době stala doslova živnost. Existují totiž čeští muži, kteří jsou papírovými otci hned několika, klidně i deseti dětí. „Je to jednání, které má znaky trestné činnosti. V druhé řadě je třeba říci, že tyto osoby na sebe berou neuvěřitelné závazky, aniž by o tom tušili, v tom smyslu, že mají ke svým dětem vyživovací povinnost, která je soudně vymahatelná,“ podotkla Pokorná.

Čí je to dítě? (zdroj: ČT24)