Řidiči si můžou znovu vyzkoušet své znalosti v Autoškole národa

Praha – Velikonoční víkend vrací na televizní obrazovku test schopnosti či neschopnosti tuzemských řidičů – Autoškolu národa. Česká televize na pořadu spolupracuje s Ministerstvem dopravy a Policejním prezidiem. Letošní už čtvrtý díl se zaměří na řidiče z měst a venkova a testování bude mít podobu 3D animací. Přímý přenos Autoškoly národa vysílá 7. dubna program ČT1.

Tři soutěžní bloky, patnáct otázek. Velikonoční autoškola národa tentokrát divákům nabídne situace, se kterými se mohou na silnicích běžně potkat. Jak na ně správně reagovat, to ale natrénovat prakticky nejde. „Připravili jsme situace, které nejsou v běžném provozu obvyklé a nelze je moc natrénovat. Například srážka se zvířetem, chování po dopravní nehodě, poskytnutí první pomoci, alkohol u cyklistů nebo řešení aquaplaningu,“ přibližuje autor projektu Autoškola národa Pavel Buršík.

I tentokrát budou součástí pořadu ukázky praktické jízdy – jak správně brzdit, vyhnout se překážce a zvládnout smyk. Moderátoři si vyzkouší své reakce pod vlivem alkoholu nebo při telefonování. „Je to forma, jak si může divák zábavnou formou zkontrolovat svoje znalosti a doplnit si je,“ myslí si vedoucí BESIPu Ivana Pánková.

Autoškola národa
Zdroj: ČT24

Velikonoční speciál Autoškoly národa chce řidiče otestovat na začátku hlavní motoristické sezony. Soutěžit proti sobě tentokrát budou řidiči z měst a z venkova. „Řada lidí z venkova zaparkuje na nejbližším parkovišti a potom ve městě používá hromadnou dopravu. Uvidíme. Řidiči z měst budou třeba jinak reagovat na situace v lesních úsecích,“ uvažuje ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Znalosti a dovednosti řidičů ale nebude o Velikonocích testovat jen televizní Autoškola národa. Policie chystá na silnicích dopravně bezpečnostní akce zaměřené mimo jiné i na alkohol.