Lessy: Policie v případě Janouška selhala. Omlouvám se.

Praha – Policie selhala v případě pátečního zákroku proti lobbistovi Romanu Janouškovi. Řekl to policejní prezident Petr Lessy, který se za selhání omluvil. Zároveň vyzval šéfa pražské policie Martina Vondráška, aby kvůli pochybením během vyšetřování Janouškovy nehody odešel z funkce. Přijal také rezignaci svého náměstka Vladislava Husáka. Lessy odebral vyšetřování případu pražské policii a předal jej hradeckým policistům. Lobbista Roman Janoušek v pátek nejdřív pod vlivem alkoholu havaroval, následně srazil řidičku havarovaného vozu a od nehody se snažil ujet. Policie po jeho zadržení nepostupovala podle trestního řádu, například mu dovolila telefonovat. Ve večerních Událostech, komentářích Lessy mimo jiné doplnil, že výsledek zásahu u Janouškovy nehody mohl zřejmě pramenit z nezkušenosti přítomných policistů.

Podle Lessyho jeho podřízení vyšetřující nehodu, při níž podle nich Janoušek v opilosti srazil ženu, jej měli na místě zadržet a informovat o tom státního zástupce. „To byl zcela zlomový okamžik, který předznamenal vývoj dalších událostí,“ podotkl Lessy. Neměli mu dovolit ani manipulovat s telefonem, jak je zřejmé z videozáznamů některých médií.

Lessy uvedl, že Vondráška vyzval „k vyvození osobní odpovědnosti“ dnes, odpověď čeká do konce týdne. Předpokládá prý, že Vondrášek nepatří k manažerům, kteří by „za všech okolností lpěli na své funkci“. „Jeví se mi zde podezření z celkem systémového selhání. Žádný z příslušných služebních funkcionářů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy o této události buď nevěděl, anebo byl nečinný. V průběhu hodin, kdy policie měla ve své moci osobu podezřelou z těchto poměrně závažných trestných činů, šla řada věcí ještě napravit,“ uvedl Lessy.

Petr Lessy - Události, komentáře 27. 3. 2012:

„Domnívám se, že tady pramenila určitá nezkušenost policistů vzhledem k tomu, že došlo k poměrně složitější skutkové podstatě. Nejednalo se pouze o nedbalostní trestní čin, ale pak následovalo další jednání, při kterém došlo k újmě na zdraví. V tomto momentě byly od začátku spekulace o právní kvalifikaci.“

„V první fázi zásahu bych to možné ovlivnění vyloučil. U druhé fáze nakládání s podezřelým, to chci, aby prověřila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Já nemohu dát ruku do ohně, kam všude pan Janoušek volal.“

Podle policejního prezidenta neměl být Janoušek po podání vysvětlení propuštěn, nýbrž umístěn do cely. „Byť zde byly dány důvody vazby minimálně útěkové, ale vzhledem k událostem mediálně známé osobnosti pana Janouška a možnosti ovlivňovat svědky byly zde možná dány i důvody koluzní vazby,“ prohlásil Lessy. Tím prý policie prodloužila dobu zahájení trestního stíhání a ohrozila i celý průběh trestního řízení.

Chyby, kterých se dopustili zasahující policisté:

  • Na místě nehody byli do šesti minut. Zjevně opilého ho dohonili v parku na Pankráci. Pak ho ale nechali telefonovat.
  • Vyšetřovatelé na místě zjistili, že Janoušek pil, nadýchal přes dvě promile. Další test odmítl a u lékaře si nenechal vzít ani krev a moč. Policisté mu nedali ani test na drogy.
  • Janoušek se snažil ujet od nehody, při ktré těžce zranil 51letou ženu. Od lékaře měl hned putovat do vazby. Místo toho odjel po 15minutovém výslechu z policejní stanice i se svým advokátem domů.

Náměstek Husák končí ve funkci, spojitost s Janouškem odmítá

Husák nabídl svou rezignaci na místo náměstka policejního prezidenta již ke konci loňského roku. Důvodem byly informace médií o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Janouškem, vedle nich tam byl například i exprimátor Pavel Bém. Náměstek pro vnější službu tvrdil, že šel kolem Obecního domu a pouze se zastavil pozdravit své známé. Lessy dříve uváděl, že o budoucnosti Husáka rozhodne po dokončení plánů na reorganizaci policejního prezidia.

„Vzhledem k tomu, že chci, aby policie nebyla jakkoli zpochybňována v této kauze, tak vám oznamuji, že byť není sebemenší podezření, že by pan náměstek Husák i v řádu několika měsíců vůbec komunikoval s panem Janouškem, přesto jsem přijal jeho nabídku k rezignaci,“ uvedl dnes Lessy. Husák by měl skončit nejpozději do konce května po dokončení úkolů souvisejících s organizačními změnami policejního prezidia. Samotný Husák odmítá, že by přijetí jeho rezignace souviselo s Janouškem či jeho nehodou jakkoliv souviselo.

Postupem policistů se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policie Janouška v neděli obvinila z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle ní v pátek svým vozem přejel ženu, která s ním chtěla řešit jejich předcházející lehčí autonehodu. Z místa incidentu ujel, policie ho ale dostihla. Při orientační dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu v krvi. Janoušek se za incident v pondělí prostřednictvím svého advokáta ženě omluvil, prý je ochoten ji také odškodnit.