Splátku kongresového centra zaplatí ministerstvo

Praha - Letošní splátku zadluženého Kongresového centra centra Praha (KCP) uhradí ministerstvo financí. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednala rada hlavního města. KCP by mělo do 16. dubna uhradit asi 3,15 milionu eur (77,36 milionu korun). Ministerstvo, které má na majetku KCP zástavu, by pak částku po KCP vymáhalo.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba z hospodářských výsledků KCP vyplývá, že společnost letos nebude schopna dostát svým závazkům a úrokový kupon uhradit. „Platbu úrokového kuponu uhradí ministerstvo financí z titulu ručitele přímo na účet věřitele jako realizaci státní záruky,“ uvedl v dopise, který byl součástí materiálu pro jednání rady, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Po úhradě Kongresové centrum Praha písemně uzná svůj závazek vůči ministerstvu financí a navrhne, v jakém termínu svůj závazek vyrovná,“ dodává ministr v dopise. Podle pražského radního Václava Novotného ministerstvo stejným způsobem uhradí splátku i příští rok.

Akciová společnost KCP, kterou vlastní hlavní město, se zadlužila kvůli opravě budovy před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Zhruba polovinu ze čtyřmiliardové půjčky samo splatilo.

Ministerstvo se s Prahou před několika týdny dohodlo na tom, že zbývající dluh, který je nutné uhradit nejpozději v roce 2014, bude firma řešit prodejem zbytného majetku. Zbaví se přilehlého hotelu a byznys centra a pozemku poblíž Vyšehradu. Praha očekává, že by mohla na prodeji vydělat asi miliardu korun. Zbývající dluh by se pak přefinancoval.

O prodeji zbytného majetku město uvažovalo už dříve, budovy a pozemky mělo získat společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. S tímto návrhem ale MF nesouhlasilo. KCP loni podle firemní databáze Prodata prohloubilo ztrátu na zhruba 94 milionů korun při výnosech 462 milionů korun. Předloni činil propad 12,5 milionu při výnosech 433 milionů Kč.