Nadační fond Prague Post ocenil učitele angličtiny

Praha – Nadační fond Prague Post už počtvrté vyhlásil anketu o nejlepšího učitele anglického jazyka „Best teacher of English“. Z osmadvaceti uchazečů nakonec vybral tři, mj. Soňu Morávkovou a Helenu Pálenskou z Prahy.

„Abyste se stal dobrým učitelem angličtiny, moje rada je být hlavně zapálený, protože ten, kdo sám nehoří, tak nemůže zapálit,“ řekla k dnešnímu ocenění Morávková. Angličtinu učí na ZŠ Angel ve dvojjazyčné třídě. Její čtvrťáci anglicky mluví minimálně dvě hodiny denně, v angličtině mají třeba matematiku, někdy výtvarnou a hudební výchovu. Do soutěže ji nominovali sami žáci spolu s rodiči a vedením školy.

Fond vyhlašuje soutěž od roku 2007 spolu s americkým velvyslanectvím. Cílem je ocenit a poukázat na ty učitele angličtiny, kteří přirozeně motivují své studenty ke studiu, používají nové metody výuky, věnují studentům nadstandardní péči a učí je aktivně používat cizí jazyk. „Cíl projektu je právě v hledání a oceňování pedagogů, kteří i přes neduhy a slabiny českého školského systému podávají v práci znatelně nadprůměrný výkon,“ vysvětluje Alena Fialová, členka odborné komise The Best Teacher of English, která jednotlivé učitele vybírá.

Požadované neotřelé metody výuky a jistou modernost v přístupu museli kandidáti ukázat už u přihlášek. „Tento rok jsme měli jako požadavek i nahrávky z hodiny, protože je pro nás důležité, aby učitelé už uměli zacházet s technologiemi,“ uvedla ředitelka nadačního fondu Prague Post Bibiána Cunningham.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)