Cimrman Jaroslav, kandidát pro přímou volbu prezidenta

Praha – Předseda recesistického přípravného výboru a zmocněnec Járy Cimrmana Jiří Š. Cieslar oznámil účast českého velikána v boji o křeslo na Pražském hradě. Občané totiž budou moci připojit své podpisy pod nominační archy podporující kandidaturu nestraníka a všestranného génia. Podle Cieslara kandiduje Cimrman pod heslem: „Někdo to přeci dělat musí“.

„Podpisové archy jsou umístěny ve vybraných kavárenských zařízeních a jiných zařízeních na území zemí českých, země moravské, Slezska a na adrese 12 Mariahilfer Straße, Vídeň,“ prohlásil Cieslar.

Renomovaní právníci Výboru pro Cimrmanovu kandidaturu prý vystavili dobrozdání, že zákon o přímé volbě prezidenta republiky plnohodnotnou kandidaturu intelektuála pozdního Rakouska-Uherska nevylučuje, ani jí nestanoví žádné překážky. „Dosavadní pokusy monarchisticko-drobno-živnostenské fronty o sporadické vyšachování Járy Cimrmana z úsilí o dosažení národních met nejvyšších konečně narazily na nepřekročitelnou hradbu ústavně-právní,“ tvrdí přípravný výbor kandidatury.

Jiří Š. Cieslar:

„V době, kdy našemu národu mělo být nejhůře, nevyjíždí jen blaničtí rytíři, jakýsi Miloš, Jan, Jana, případně Livie, ale i největší Čech.“

Potřebné vlastnoručně podepsané prohlášení kandidáta, že s kandidaturou souhlasí, bylo totiž podle Cieslara shodou okolností nedávno nalezeno na území dosud zakonzervovaného archeologického naleziště v blízkosti obce Liptákov, epicentra cimrmanologických výzkumů.

Až Cimrman uspěje, co bude viset ve třídách?

Otázkou zůstává, kde vzít v případě volebního úspěchu Cimrmanův neexistující portét, který by mohl být vyvěšen ve školních třídách. Přípravný výbor si s ní zatím rady neví. Cimrman, fiktivní literární postava s reálným společenským vlivem, před sedmi lety bez větších potíží uspěl v televizní soutěži o Největšího Čecha. Mediální magnáti však s poukazem na pravidla zakazující účast fiktivních jedinců českému vlastenci a géniovi vyhrát znemožnili.